Přemnožení divočáci běhají po sídlišti v Týništi nad Orlicí. Rozrývají trávníky a zranili psy

Události v regionech: Přemnožení divočáci v Týništi nad Orlicí (zdroj: ČT24)

Někteří obyvatelé sídliště v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku po setmění raději nevycházejí z domu. Bojí se divokých prasat, která se v regionu přemnožila a prohání se až pod okny zdejších panelových domů. Divočáci za sebou při hledání potravy nechávají rozryté trávníky a dokonce už zranili i několik psů.

Přemnoženým zvířatům stačilo jen pár hodin na to, aby v oraniště proměnili sídlištní fotbalové hřiště. Rozryté hřiště a první domy dělí jen pár metrů, divočáci přitom po setmění chodí až mezi paneláky. Jednu obyvatelku prase dokonce napadlo.

„Bachyně na ni zaútočila, přímo na ni vyběhla z houštiny,“ popsal myslivec a veterinář Jaroslav Šedivý. Prase nakonec uteklo, ale lidé se bojí. „Mám strach, protože vím, co ti divočáci dokážou,“ vysvětluje majitel jezevčíka Pavel Müller, proč psa raději venčí jen v blízkosti domu.

Městská policie vyzvala obyvatele, aby minimálně tři měsíce v blízkosti sídliště U Dubu nevstupovali do lesa ani na přilehlé pozemky. „Přemnožení divočáci jsou problémem celého regionu. Svědčí o tom i rekordní počet odlovených kusů, kterých loni bylo přes deset tisíc,“ podotýká mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Götzová. 

Za to, že divočáci v Týništi chodí až na sídliště, mohou podle myslivce Šedivého částečně i někteří obyvatelé. „Jsou tam zahradní kolonie a lidé všechno vyhazují ven. Komposty a takovéhle věci,“ tvrdí veterinář.  

Stejný problém Týniště řešilo už před třemi roky. Tehdy částečně pomohly pachové ohradníky. „Fungovaly jenom třeba chvíli a pak si to prase na to zvykne a už to nevnímá,“ upozorňuje ale místostarosta Týniště nad Orlicí Pavel Nadrchal (Východočeši). Radnice už požádala úřady, aby povolily odstřel divočáků i na nehonebních pozemcích.