Praha plánuje výměnu vodovodních trubek - bude stát přes 20 miliard

Praha - Hlavní město trápí zastaralé vodovodní a kanalizační potrubí, Praha chce proto v příštích devíti letech investovat do jeho obnovy přes 20 miliard korun. Čím je totiž potrubí starší, tím více havárií vzniká - jen loni došlo k pěti tisícům havárií. Ke zkáze trubek přispívá i elektřina - stačí, aby nad nimi pár desítek let jezdily tramvaje. Pražský magistrát je teď chce rychle všechny vyměnit.

Celkem vede pod pražskými ulicemi 3500 kilometrů vodovodních trubek, 180 kilometrů už je v zemi přes sto let. Kvůli zastaralým trubkám tak loni docházelo v průměru ke 13 nehodám denně. Město samozřejmě potrubí a kanalizaci postupně vyměňuje, loni Praha za výměnu zaplatila 880 milionů a letos chce investici ještě navýšit až na 1,2 miliardy. Náměstek pražského primátora Pavel Klega ale ujišťuje, že to neznamená zdražování vodného a stočného.

Jenže to samé už magistrát sliboval loni v prosinci - a hned v lednu se cena zvýšila o čtyři procenta. Metr krychlový vody tak stojí už 55 korun, i tak ale metropole patří k těm levnějším městům, třeba v Hradci Králové platí obyvatelé za kubík o deset korun víc.