Povodně zpozdily stavbu provizorní lávky v Ústí nad Labem a odsunuly uzavírku Benešova mostu

Události v regionech: Uzavírka Benešova mostu se odsouvá (zdroj: ČT24)

Ústecký kraj odsouvá uzavírku Benešova mostu, jedné ze dvou hlavních spojnic břehů v Ústí nad Labem. Důvodem je zpoždění stavby provizorní lávky, na kterou by se měli před rekonstrukcí mostu přesunout chodci a také inženýrské sítě. Stavba má zpoždění kvůli rozvodněnému Labi, řeka navíc lávku i drobně poškodila.

V polovině září byl na Labi třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. To zastavilo práce na stavbě provizorní lávky přes řeku. „Muselo se počkat, až voda opadne, a znova zkontrolovat všechny pilíře provizorní lávky. Byly odstraněny naplaveniny,“ popsala mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Jeden z pilířů velká voda lehce poškodila. Teď už ale práce na lávce pokračují. Zpoždění tak bude v řádu týdnů. Benešův most stavebníci uzavřou nejspíš na konci listopadu. „Dodělávají se rampy na obou stranách řeky Labe, tak aby chodci mohli na lávku vstoupit. A zároveň, to nejdůležitější, že se dělají přeložky sítí,“ dodala Fraňková.

Přes Benešův most denně projede asi patnáct tisíc aut. Ta se budou muset přesunout na most Mariánský. Město s krajem proto už měsíce plánují dopravní opatření. Řidiče chtějí dostat z aut do MHD. „Považuji za důležité vybudování záchytného parkoviště na Střekově, čímž umožníme lidem ve velmi krátké docházkové vzdálenosti přejít z tohoto parkoviště lávkou a dále nastoupit po sto padesáti metrech na vozidla městské hromadné dopravy,“ řekl v červnu primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický (ANO).

Most pochází z roku 1936, jeho stavba i s výkupem pozemků stála dvacet milionů. Chystaná rekonstrukce vyjde na šest set třicet milionů a potrvá dva roky.