Policie znovu vyšetřuje poškození pravěkého hradiště. Závěr, že nikdo nic nespáchal, zpochybnilo ministerstvo

Události v regionech: Policie znovu šetří poškození pravěkého hradiště Radná (zdroj: ČT24)

Policie se znovu zabývá poškozením pravěkého hradiště Radná u Plzně. Památku loni v létě narušili lesní dělníci. Policie původně událost vyhodnotila jako neúmyslnou. Nyní se ale k vyšetřování vrátila. Proti původnímu závěru se ohradila památková inspekce ministerstva kultury.

Hradiště Radná poškodili lesní dělníci při těžbě kůrovcového dřeva. Harvestory jsou sice již pryč, ale stav památky, která byla osídlena již v době bronzové, se dosud v důsledku jejich zásahu zhoršuje. Tím, že po nich zůstaly odhalené valy, intenzivně na ně působí počasí.

Situací se zabývají západočeští archeologové, kteří zkoumají rozsah škod a snaží se zabránit dalším. „Chceme tam v dohledné době svolat odbornou komisi, která jednak posoudí to, co tam proběhlo z pohledu archeologie, a co by tam ještě mělo proběhnout,“ shrnul ředitel Západočeského muzea Jiří Orna.

Zabývají se jí také policisté, a to již podruhé. Původně jejich vyšetřování dospělo k závěru, že lesní dělníci způsobili škody neúmyslně a nejednalo se o trestný čin ani přestupek. Že škoda nevznikla úmyslně, tvrdí i lesník obce Hromnice Karel Chaloupka, který nalezl zastání i u hromnického starosty. „Jestli si někdo myslí, že tam byl úmysl, tak prostě nebyl,“ prohlásil.

Proti závěru, že nikdo nic nespáchal, se však ohradila památková inspekce ministerstva kultury. Policie se podle ní má poškozením Radné zabývat důkladněji.

„Byla vyslovena pochybnost o nečinnosti určitých orgánů – tuhle otázku si ověřujeme. K podnětu v tomto rozsahu shromažďujeme podklady,“ uvedl ředitel inspekce Martin Zítek. Policejní mluvčí Michaela Raindlová potvrdila, že policisté případ znovu otevřeli. „Vzhledem k tomu, že ve věci vyšly najevo nové skutečnosti, zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci,“ řekla.