Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.

Středočeští kriminalisté okolnosti referenda prověřovali osm měsíců, vyslechli několik lidí a prostudovali spis Krajského soudu v Praze. Ten loňské hlasování o zákazu hazardu v Kladně označil za neplatné, a to kvůli nerovné kampani, nedostatku hlasovacích lístků, špatnému započítání některých hlasů nebo postupu části komisí při označování místností a vydávání lístků voličům.

Právě prací volebních komisí se policisté v šestistránkovém usnesení, které ČT získala, zabývají nejpodrobněji. Na podání vysvětlení si kvůli tomu pozvali předsedu jedné z komisí nebo úřednici, která jejich členy školila. Oba policii řekli, že nic trestného nezaznamenali, i když se rozcházeli v názoru na způsob vydávání lístků. Další dva lidé, které kriminalisté zpovídali, měli na starost posuzování žádosti o vyhlášení referenda. Cokoliv protiprávního odmítli.

Naopak kriticky odpovídala na otázky policie opoziční zastupitelka Anna Gamanová (STAN), která se jako členka iniciativy Kladno bez hazardu podílela na žalobě k soudu. Už u něj si stěžovala na to, že jí před referendem nevydali článek v radničním měsíčníku. Jeho pracovník na to policistům řekl, že po Gamanové chtěli doložit některá její tvrzení, a když to později udělala, už byl měsíčník prý v tisku. Soud ale tento postup označil za účelový s tím, že město nedalo v tiskovině oběma stranám stejný prostor.

Nové referendum bude se sněmovními volbami

Policisté si vyžádali také zprávy okrskových komisí, žádné porušení zákona z nich ale nezjistili. V závěru tak konstatují, že pochybnosti zmíněné soudem nestačí na to, aby někoho obvinili. „Policejní orgán ve věci nespatřuje přesah do trestního práva, a to nejen pro nenaplnění všech obligatorních znaků dané skutkové podstaty, ale i pro absentující společenskou škodlivost možného jednání zúčastněných osob,“ uzavírají s tím, že nápravu chyb už zneplatněním hlasování zajistil soud.

Referendum o zákazu hazardu v Kladně se konalo loni v lednu současně s prvním kolem prezidentské volby. Zákaz voliči neodhlasovali, protože účast byla nízká a nepostačovala ke splnění podmínek pro platnost ani závaznost referenda. Po jeho zneplatnění zastupitelé odhlasovali nový termín na duben, krajský soud ale rozhodl o spojení hlasování se sněmovními volbami v roce 2025. Verdikt pak potvrdil Nejvyšší správní soud.

Podle kladenského primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) město nemá s hazardem problém. „Nic jsme neovlivnili a postupovali jsme správně,“ odmítl pochybení při konání loňského referenda. Primátor dlouhodobě poukazuje i na to, že Kladno ročně získává na příjmech z hazardu přibližně sto milionů korun. Podle iniciativy Kladno bez hazardu by zrušení heren vedlo ke zvýšení bezpečnosti a pomohlo by řešit sociální problémy. Město hazard reguluje, herny a kasina mohou být na dvanácti vymezených adresách, v minulosti jich bylo asi 130.