Památková budova v Nových Hradech slouží těm nejmenším

České Budějovice - Náročnou rekonstrukci má za sebou památkově chráněná budova z roku 1894 v Nových Hradech. Začala sloužit předškolním dětem. Původní stav mateřské školy nevyhovoval kapacitou ani hygienickými normami. Oprav se letos dočkají i další školská zařízení ve městě. Většina z nich sídlí rovněž v historických objektech.

Původně dětský opatrovnický ústav se po rekonstrukci změnil k nepoznání. Má moderní bezpečnostní zařízení, nová okna, fasádu i střechu. „Dá se říct, že už od roku 1894 budova fungovala na bázi, kterou bychom mohli přirovnat k fungování mateřské školy,“ připomíná starosta Nových Hradů Vladimír Hokr. „Budova je zajímavá i svým urbanistickým provedením,“ doplňuje Alena Vinařová ze Státního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Naposledy prošla budova stavebními úpravami v sedmdesátých letech minulého století. Celková rekonstrukce za šest a půl milionů korun byla nezbytná. Dohlíželi na ni i památkáři. „Objekt zůstal zachován ve své původní podobě,“ zdůrazňuje Alena Vinařová.

Mateřská škola v Nových Hradech patří svým vybavení k nejmodernějším v Jihočeském kraji. Investice dovolily i nákup dvou interaktivních tabulí. „Toto moderní zařízení rozvíjí u dětí logické i rozumové vnímání,“ pochvaluje si učitelka mateřské školy v Nových Hradech Marie Dorotovičová.

Díky rekonstrukci mateřská škola výrazně ušetří za energie. Vedení školky počítá, že se tento fakt pozitivně promítne i do jejího rozpočtu. Navíc se ještě letos dočká opravy další historická budova. Dříve chudobinec, dnes tu funguje jídelna a školní družina. Opravy přijdou na čtyři miliony korun. „Chtěli bychom udělat část, která se bude týkat střechy, a pak i novou fasádu,“ plánuje starosta Hokr.

Výraznou investicí bude i oprava vnitřních prostor prvního stupně základní školy. Přijde na šest milionů korun.