Památkáři se rozhodli, jak obnoví bečovský hrad

Bečov nad Teplou (Karlovarsko)/Praha – Národní památkový ústav zahájí opravu dosud nepřístupné části areálu horního hradu v Bečově nad Teplou. Skončit by měla po dalších dvou letech. Jak bude středověká památka po rekonstrukci vypadat, už je známo – památkáři vybrali v architektonické soutěži návrh pražské kanceláře MCA atelier, přišlo i dalších patnáct návrhů.

Obnova horního hradu má zpřístupnit návštěvníkům docela novou část Bečova. Mimo jiné se dostanou do rekonstruovaných Pluhovských domů, které se mají stát novým domovem expozice relikviáře sv. Maura, která je nyní v dolní zámecké budově. Z té potom vznikne klasická expozice s ukázkami dobových interiérů a mobiliáře.

Všechny soutěžní návrhy představí památkový ústav veřejnosti na výstavě v Národním technickém muzeu počátkem příštího roku. Návštěvníci spatří také další nerealizované návrhy význačných českých architektů 19. a 20. století, kteří se zabývali možnou přestavbou bečovského hradu.

Porota architektonické soutěže posuzovala především komplexní architektonickou kvalitu návrhů, naplnění principů současné ochrany památek a respektu k autenticitě. Přihlížela také k ekonomické stránce a zohlednila provozně bezpečnostní parametry. Šest z celkových šestnácti návrhů bylo kvůli porušení podmínek vyřazeno.

Soutěž je součástí projektu nazvaného Bečov nad Teplou – příkladná obnova hradu a přilehlých objektů pro prezentaci památkové péče formou vzdělávacích programů. Jeho cílem je nejen obnova a zpřístupnění hradu, ale také vlastní realizace. Hrady a zámky ve správě NPÚ jsou totiž podle památkářů ideálními modelovými pracovišti, na kterých je možné experimentálně ověřovat odborné postupy a procesy.

Bečovský hrad z první poloviny 14. století je unikátním dokladem historické architektury - nebyl ani v době renesance ani baroka přestavěn, jak bylo zvykem, zachoval se tedy prakticky v původní podobě.