Padající skály už nebudou trápit Hřensko, ochrání ho nové bariéry

Hřensko (Děčínsko) – Padající skály by už neměly strašit obyvatele Hřenska. Správci Národního parku České Švýcarsko se rozhodli, že nebudou skály, které hrozí zřícením, jen zpevňovat, ale také budou bránit následkům jejich rozpadání. Nad obcí proto natáhnou fixační sítě a postaví vysokozátěžové bariéry, které dokáží zadržet až desetitunové skalní bloky.

Nestabilní skály jsou v Hřensku všudypřítomnou hrozbou. Už několikrát byla kvůli nim uzavřena silnice, po které přijíždějí turisté, kteří jsou hlavním zdrojem místní ekonomiky. Brzy by se ale tato hrozba mohla zmenšit. Již před čtyřmi lety schválilo vedení Národního parku České Švýcarsko přípravu opatření, která by měla Hřensko trvale ochránit před padajícími skalními bloky. „Když nenastane nějaké extrémní řícení, tak by to mělo vydržet několik lidských generací,“ zdůraznil Tomáš Salov z vedení parku.

Představitelé obce jsou z připravovaných staveb nadšeni. „Beru to jako silnou a výraznou pomoc Hřensku,“ řekl starosta Jan Havel.

Zábrany, které mají Hřensko ochránit, ovšem nejsou v srdci Českého Švýcarska úplnou novinkou – jde spíše o oprášení zapomenutého, protože zábrany a podezdívky chránily Hřensko už před sto lety. „Akorát ta technika a technologie je trochu jiná,“ poznamenal zastupitel Stanislav Křížek. Proč je Hřenští přestali udržovat, už nikdo neví. Podle starosty Havla nebyly na údržbu peníze, Tomáš Salov je přesvědčen, že se do Hřenska přistěhovali lidé, kteří se o zábrany starat neuměli.

Nový systém zábran nad Hřenskem by měl přijít na 170 milionů korun. Podle lidí z obce je to méně, než kolik zatím stály všechny jednorázové záchranné akce.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)