Oxid uhelnatý na zimním stadionu v Praze otrávil hokejisty, 11 lidí je v nemocnicích

Na zimním stadionu u Výstaviště v pražské Bubenči unikl v neděli večer oxid uhelnatý. V té době tam trénovali amatérští hokejisté. Jedenáct lidí skončilo s otravou v nemocnicích. Další čtyři po ošetření na místě hospitalizaci odmítli.

Životu nebezpečného oxidu uhelnatého se v někdejší Sportovní hale ČSTV nadýchaly zhruba dvě desítky lidí a část z nich skončila v nemocnicích. Podle mluvčího hasičů Martina Kavky si sami začali stěžovat, že jim je špatně.

„Z Výstaviště bylo odvezeno celkem deset pacientů do zdravotnických zařízení,“ uvedla mluvčí záchranné služby Jana Poštová. Další čtyři hospitalizaci po ošetření odmítli.

Dva lidé zavolali záchranku dodatečně. „Jeden muž skončil v Thomayerově nemocnici,“ doplnila mluvčí.

Záchranáři kvůli počtu ošetřovaných osob aktivovali traumatologický plán, na místo přijel i speciální vůz Atego. Kromě záchranářů zasahovali na stadionu také hasiči, kteří prostory odvětrali.

Únikem oxidu uhelnatého v hale, kde se konají sportovní i kulturní akce, se zabývala policie. Podle jejího mluvčího Jana Daňka zřejmě byla zvýšená koncentrace oxidu uhelnatého ve výfukových plynech rolby, která upravovala led. „Budeme zjišťovat na základě technické dokumentace, kterou ta rolba má, zdali procházela prohlídkami, nebo to byla technická závada,“ uvedl.

  • Řada toxických látek, jako je například oxid uhelnatý (CO), zasahuje do biochemického procesu přenosu kyslíku v lidském těle. I proto bývají označovány za tzv. „krevní jedy“. Zásobování orgánů kyslíkem je důležité pro zachování životních funkcí. Zvláště citlivým orgánem je mozek. Několik minut po přerušení přísunu okysličené krve jeho buňky nenávratně odumírají. 
  • Oxid uhelnatý je nejznámější látkou ovlivňující přenos kyslíku v těle. Působí jako inhibitor hemoglobinu. Namísto oxyhemoglobinu vzniká karboxyhemoglobin. Afinita (schopnost chemických látek slučovat se s jinou látkou nebo částicí, pozn. red.) oxidu uhelnatého k hemoglobinu je 200 až 300krát vyšší než afinita kyslíku k hemoglobinu. Proto CO nelze za normálních podmínek kyslíkem z lidského těla vytěsnit
  • Navenek se otrava oxidem uhelnatým projevuje nejprve bolestmi hlavy, tíhou na prsou, závratěmi, dušností, bezvědomím, křečemi až smrtí udušením. Při vysokých koncentracích může oxid uhelnatý způsobit smrt během několika sekund. Protože je to plyn bez barvy, zápachu a bez varovného dráždivého účinku, může velmi snadno dojít k fatální otravě.
  • Zdroj: Úvod do toxibiologie a ekologie pro chemiky, VŠCHT Praha, 2004