Ordinace Armády spásy se stará v Ostravě o lidi bez domova. Někteří nebyli u lékaře desítky let

Události v regionech: Výročí ordinace Armády spásy (zdroj: ČT24)

Lidem, kteří skončili v Ostravě na ulici, a dalším v těžké situaci je již pět let k dispozici zvláštní lékařská ordinace. Provozuje ji Armáda spásy, která se tak snaží zprostředkovat lékařskou péči těm, kdo svého lékaře nemají, desítky let u žádného nebyli a často jim chybí i zdravotní pojištění.

V nynějším mrazivém období přicházejí do ordinace Armády spásy v Ostravě zejména lidé s omrzlinami a také různými úrazy nohou. Podle lékařek je nezbytné zejména u lidí bez domova takové problémy včas vyřešit.

„Tak se vyhneme třeba amputaci dolních končetin, vyhneme se tomu, že pak budou dlouhodobě hospitalizováni v nemocnici, že pak budou muset být někde umístěni, v nějaké sociální službě, kde se o ně budou muset postarat,“ shrnula význam ordinace její ředitelka Jana Plačková.

V ostravské ordinaci se střídají dvě lékařky, zdravotní sestra je jen jedna. Kdyby se ale o chod ordinace staralo více lidí, nebránila by se tomu. „Jsem tady sama a určitě by se tady nějaké ruce hodily. Je to trochu náročnější. Není to jen to, že tady odebírám krev, zapisuji do počítače,“ podotkla zdravotní sestra Radmila Geffertová.

Podle druhé z lékařek Judity Blažkové je s pacienty, kteří do ostravské Armády spásy přicházejí, ta potíž, že se mnoho z nich pouští do zcela neprobádaných vod. „Tady se setkáváte s pacienty, kteří vůbec nerozumí zdravotnickému systému. Lékaře třeba dvacet třicet let neviděli. Jsou úplně zoufale ztraceni v celé své situaci,“ upozornila.

Pacienti často nemají žádného stálého praktického lékaře, nezřídka nemají ani doklady a nejsou pojištěni. Jde o lidi ze špatných rodinných situací, duševně nemocné a alkoholiky. Ročně do ordinace, která je otevřená každý všední den, přichází šest stovek lidí.

I vyhledání lékaře je podle Armády spásy krok, který by v těžkých životních situacích mohl pomoct k návratu do společnosti.