Na Olomoucku shořelo několik posedů a včelínů. Řádí tam žhář, tvrdí hasiči

Štarnov - Hasiči měli v uplynulých dnech spoustu práce, na několika místech republiky hořelo v důsledku vysokých teplot a sucha obilí, strniště, tráva i les. Výjimečně hodně požárů vzplanulo v poslední době v Olomouckém kraji. Podle hasičů tam ale nešlo o důsledek sucha. Jsou přesvědčeni, že asi deset případů má na svědomí žhář, pravděpodobně pyroman.

„Když hoří posed, kolem kterého není žádný iniciátor vzniku, je to podezřelé. Jestliže se stane několik podobných případů za sebou, tak verze žháře, který zapaluje úmyslně, je namístě,“ vysvětloval mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Dosud neznámý člověk zapaluje hlavně posedy a včelíny. Vybírá si opuštěná místa ukrytá v krajině v okruhu několika kilometrů od sebe. Pravděpodobně se pohybuje v oblasti, kterou velice dobře zná. Od zřejmě cíleně založených požárů už chytilo také strniště nebo elektrické vedení. Naposledy shořel ke škodě myslivců posed u Štarnova na Šternbersku. Honební společenstvo Daskabát přišlo o zateplenou kazatelnu. „Byla to krytá kazatelna na celoroční používání,“ potvrdil předseda daskabátského společenstva Pavel Rokyta. Škodu odhaduje na asi 20 tisíc korun.

Ještě hůř nesou požáry včelaři. Za poslední týdny shořely v Olomouckém kraji tři včelíny. Jeden z nich, s deseti úly, byl starý padesát let. „Někdo ho zapálil úmyslně. Našly se také zbytky zapálené látky, vyšetřují to policisté,“ řekl předseda Českého svazu včelařů Olomouc Pavel Matlas. Mluvčí policistů Olomouckého kraje Marie Štrbáková to potvrdila. „Případy požárů v Olomouckém kraji se zabýváme, zatím jsme ale nikoho nechytili,“ uvedla policistka. Policisté i hasiči vybízejí lidi, aby byli hlavně při procházkách po lesích všímavější. Možná se jim podaří odhalit pyromana.

Na Olomoucku zřejmě řádí žhář (zdroj: ČT24)