Olomoucká radnice zpřístupnila archivy z roku 1968. Dav podle nich na čas vyhnal okupanty z města

Olomoucká radnice zveřejnila na svých stránkách archivní dokumenty z roku 1968. Mapují atmosféru ve městě v prvním týdnu po okupaci Československa armádami zemí Varšavské smlouvy. Popisují i nepříliš známé události, které před půl stoletím regionem pohnuly.

Dokumenty zachycující Olomouc ve dnech 21. až 28. srpna 1968 ukazují, jaká byla atmosféra ve městě, co dělali běžní lidé i jak reagovaly veřejné instituce. Z archiválií se čtenář dozví například to, že do města jako první přijeli obrněnci z Polska, ustoupili ale rozhořčenému davu a odjeli zase pryč.

„Obyvatelé Olomouce byli o invazi armád Varšavské smlouvy do ČSSR informováni v časných ranních hodinách z celostátního rozhlasového vysílání. První okupanti se v Olomouci objevili až kolem 13:00, kdy k restauraci Rozkvět, nyní Drápal, dorazily dva polské obrněné transportéry,“ uvedl historik a autor archivního webu Jiří Fiala. 

Fotografie, letáky, dobový tisk a informace historika Jiřího Fialy připomínají lidem dramatické události srpna 1968.
Michal Folta
mluvčí olomoucké radnice

Pod nátlakem rozhořčeného davu se poté osádky obrátily a zamířily směrem na Prostějov, kde kolem někdejší hvězdárny byla již rozmístěna vojenská technika polské armády včetně tanků a děl. Silnici mezi obcemi Topolany a Křelov obsadil polský motostřelecký prapor, postupně byly 22. srpna zablokovány i další přístupové cesty k Olomouci.

„Skupina mladých lidí ale zorganizovala na silnici k Prostějovu demonstraci vsedě a podařilo se jim přesvědčit polské vojáky, že do Olomouce bez výslovného rozkazu nevstoupí. Obdobně jednali s polským vojenským velením představitelé místních stranických a státních orgánů, takže vstup okupačních vojsk do Olomouce se uskutečnil až po 17:00,“ dodal Fiala.

Dokumenty zachycují i demonstrující na Horním náměstí, protestní nápisy na fasádách a výkladních skříních a připomínají i zakrývání dopravních značek a směrovek vápnem. Ve čtvrtek 22. srpna obsadili příslušníci Sovětské armády olomoucké hlavní vlakové nádraží, hlavní poštu, banky a mosty, do města dorazily sovětské obrněné transportéry a tanky, uvádí archivní web radnice.

Přítomnost doplňuje minulost

Kromě dobových fotografií a novin jsou na webu zveřejněny i fotografie z letošního srpna. Zachycují fasádu bytového domu v ulici I. P. Pavlova a stále zřetelné nápisy Dubček, Jděte domů, Pravda vítězí.

Radnice zprovoznila internetové stránky www.archivy.olomouc.eu společně s archiváři v polovině roku 2016. Obsahují digitální kopie archivních dokumentů týkajících se Olomouce i další informace o dějinách města.