Okolí kostela Svatého Ducha v Ostravě se promění. Parkoviště nahradí stromořadí a vodní prvek

Okolí kostela Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu se promění podle návrhu brněnského ateliéru m2au, který zvítězil ve vyhlášené soutěži. Na veřejném prostranství u kostela přibude výrazný vodní prvek, stromy a také plocha pro konání příležitostných komunitních akcí. Město předpokládá, že by se s opravou mohlo začít v roce 2025. Náklady odhaduje na sto milionů korun.

Porota vybírala ze sedmi návrhů. Ten vítězný počítá mimo jiné s přesunem parkovacích míst, která nyní zabírají velkou část prostoru. Součástí projektu je i zázemí pro letní kino nebo dětské hřiště. Přibýt by mělo také stromořadí, které opticky částečně zakryje sousední ubytovnu.

Porotce zaujal i mobiliář, který vychází z geometrických tvarů okenních otvorů kostela. „U vítězného návrhu porota kladně ohodnotila univerzální otevřený prostor před kostelem směrem k Výškovické ulici, ale také jeho protipól v podobě jednotícího parku, který obepíná budovu kostela ze zbylých tří stran,“ řekl předseda poroty a architekt Tomáš Bindr.

Výsledky soutěže schválili městští radní. Podle náměstkyně primátora Ostravy Zuzany Bajgarové (ANO) bude nyní město s vítězem soutěže jednat o smlouvě na projektové práce.

Rekonstrukce kina a prostoru před Kotvou

Římskokatolický kostel Svatého Ducha se otevřel v roce 2007. Jeho okolí a  prostor kolem blízkého obchodního domu Kotva patří k významným místům nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih. Oblast má za sebou několik úprav, zrekonstruované je kino Luna i jeho okolí, v místě se upravovala i tramvajová trať nebo revitalizoval prostor před nákupním centrem. Úprava okolí kostela, které je v nevyhovujícím stavu, by měla navázat na tyto projekty.

„Kostel Svatého Ducha architekta Marka Štěpána bezesporu patří mezi nejvýraznější novodobé ostravské stavby. Jsem proto velmi ráda, že se podařilo najít shodu s městským obvodem nerealizovat původní návrh prosté technické úpravy území, ale jít cestou architektonické soutěže,“ doplnila Bajgarová.

Zájem o účast v soutěži projevilo třiadvacet týmů. Porota posoudila jejich portfolia a vybrala osm z nich, k hodnocení následně dostala sedm návrhů. Porota při jejich posuzování hodnotila nejen urbanisticko-krajinářské řešení, ale také dopravní řešení či hospodárnost. Veřejnosti budou soutěžní návrhy představeny od ledna na výstavě, kterou pořádá městský ateliér ve svém prostoru Za výlohou.