Odpůrci návrhu územního plánu Jičína vytáhli do boje proti radnici

Jičín – Snaha zabránit přijetí návrhu územního plánu Jičína do doby, než proběhnou komunální volby, vyústila do otevřeného boje odpůrců s místní radnicí. Podle kritiků je totiž spěch kolem schvalování podezřelý a mohla by za ním být snaha radních prosadit ještě na poslední chvíli své zájmy. Radnice plán brání jako kvalitní a tvrdí, že termín vyšel náhodně.

Podle odpůrců návrhu nového územního plánu Jičína je nápadný spěch příznačný pro snahu radních schválit rozvojový dokument 6. října, ještě do voleb. Podle Českého svazu ochránců přírody Křižánky a opozičního zastupitele Jičína Jiřího Vitvara (KDU-ČSL) měla být větší informovanost občanů. Vedení radnice říká, že příprava plánu trvá dlouho – čtyři roky. „Všichni občané se mohli vyjádřit ve třech kolech projednávání,“ nechal se slyšet starosta Jičína Martin Puš (ODS).

Odpůrci odmítají, aby návrh plánu zabral 80 hektarů na volnočasové aktivity, třeba golf, nebo 35 hektarů na stavbu domů, když podle nich obyvatel města ubývá. Podle starosty je za sporem snaha ekologů postavit v Jičíně stanici na výrobu bioplynu. Tomu zase brání radnice, i když ekologové už koupili areál bývalé mlékárny, získali souhlas kraje a mají za sebou investory.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Martin Puš potvrdil, že návrh územního plánu vylučuje jakoukoliv bioplynovou stanici. Vojtěch Drahoňovský z Českého svazu ochránců přírody Křižánky připustil, že se ekologové možná obrátí na soud. Kritici návrhu územního plánu předali své námitky radnici dnes odpoledne během veřejného projednání.