Ocelová lávka propojí památky Velkomoravské říše. Moravské Mikulčice a slovenské Kopčany

Moravský a slovenský břeh řeky Moravy spojí ocelová lávka pro pěší a cyklisty. Propojí slovanské hradiště v Mikulčicích s areálem kostela svaté Margity v Kopčanech na Slovensku. Náklady projektu jsou zhruba sto milionů korun, více než osmdesát milionů zaplatí Evropská unie. Zbytek uhradí oba státy i kraje.

Most přes řeku se do někdejšího centra Velkomoravské říše vrátí víc než po tisíciletí a mluví se o něm už téměř deset let. Teprve teď začíná mít reálné obrysy. Jihomoravský hejtman a trnavský župan poklepali základní kámen stavby.

„Jedná se o dlouhodobou snahu krajů. Lávka propojí památky Velkomoravské říše, ale také unikátní přírodu včetně spojení dvou národních sítí cyklostezek,“ vysvětlil jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Základní kameny mostu
Zdroj: ČT24

„Fakt, že most tady vyroste, pro nás znamená velmi mnoho,“ řekl vedoucí památníku Slovanské hradiště Mikulčice František Synek. Mikulčice a Kopčany už dlouhodobě podle Synka také spojuje snaha o zápis na seznam UNESCO. „Řeka Morava tekla v 9. století sice trochu jinak než dnes, ale archeologové definovali na Slovanském hradišti mosty, které tudy vedly už tenkrát,“ popsal.

Na lávku, která bude 143 metrů dlouhá, naváže stezka pro pěší a cyklisty. Na české straně se vybuduje cyklostezka, která napojí Slovanské hradiště v Mikulčicích na už existující síť lesních stezek.

Chystaná lávka propojí archeoparky v jihomoravských Mikulčicích a slovenských Kopčanech (zdroj: ČT24)

Na slovenské straně vznikne zcela nová infrastruktura nezbytná k propojení oblasti od řeky a lávky s obcí Kopčany. Součástí projektu jsou i archeologické průzkumy v dané lokalitě.

Podle hejtmana Šimka nebyl projekt se spoluúčastí dvou států jednoduchý. „Jsem rád, že se nám právě v roce, kdy slavíme 100. výročí založení Československa, podařilo posunout jeho realizaci výrazně dopředu,“ řekl.

„Je to počátek projektu, který spojí krajiny nejen fyzicky, ale také prohloubí vzájemnou spolupráci,“ poznamenal župan Trnavského kraje Jozef Viskupič.