Obyvatelé Slivence chodí potmě

Slivenec (Praha 5) - Noví obyvatelé pražského Slivence si stěžují na temné ulice, ve kterých si koupili domy. Osvětlení nechce platit developer ani městská část, stále totiž spolu nemají vyřešené majetkové vztahy. Radnice odmítá ulice převzít do správy kvůli špatně vybudované dešťové kanalizaci, prý se obává následných vysokých nákladů na údržbu a případných oprav.

Obyvatelé nové čtvrti ve Slivenci jsou zoufalí. Za bydlení utratili miliony a s tím, že si v ulicích budou muset svítit baterkami a sami odstraňovat náledí, prostě nepočítali. „Veřejné osvětlení, ačkoli je zkolaudované, celý rok nesvítí a chodíme potmě,“ uvedla Markéta Doberská. Její sousedka Lenka Petáková doplnila: „Cesta pěšky s dětmi na náledí není příliš příjemná.“

Osvětlení město zapojí, až budou ulice svěřeny do správy městské části. Jenže o to se investor bytového projektu společnost Galstian & Galstian už řadu měsíců marně snaží, radnice totiž odmítá ulice převzít kvůli špatně provedené dešťové kanalizaci. Zástupce investora společnosti Galstian & Galstian Sergey Dzabarev prohlásil: „Nechci to komentovat, my máme všechny projekty schválené. Vše je postavené na základě projektové dokumentace.“

Radní Slivence investorovi dali podmínku, že ulice přeberou jen tehdy, když složí 680 tisíc korun na údržbu kanalizace pro následujících 10 let. Starostka MČ Slivenec Jana Plamínková (SNK) potvrdila: „Když se nádrže nebudou dostatečně zavčasu a dostatečně kvalitně čistit, voštiny se zanesou a může se stát, že za 5 let to přestane úplně fungovat a my budeme nuceni veškeré nádrže vykopat a pořídit nové.“ Investor ale na požadavek radnice nepřistoupil, problém chce vyřešit kompromisem. Zástupce Dzabarev vysvětlil: "Pět let budeme dělat údržbu my a dalších pět let budeme přispívat.

Investor tvrdí, že vedení Slivence s novou nabídkou na údržbu dešťové kanalizace předběžně souhlasilo. Převzetí ulic do správy městské části ale musí projednat zastupitelstvo. Obyvatelé nové čtvrti tak mají naději, že pouliční osvětlení bude ještě letos svítit a na vozovce nebude náledí.