Obchodů s legálními drogami v Moravskoslezském kraji přibývá

Ostrava - Počet obchodů s legálními syntetickými drogami v Moravskoslezském kraji stále roste. Policisté zatím nemohou zasáhnout. Poslanci už sice nové drogy zařadili na seznam zakázaných látek, novelu ale ještě čeká schválení v Senátu a podpis prezidenta.

Dva nové obchody se syntetickými drogami ve Frýdku-Místku, jeden v Opavě. Jen v Ostravě je takových obchodů pět. Například v Českém Těšíně se non stop prodávají na čtyřech místech. Syntetické drogy jsou nově k dostání také v Brně, v Praze a v Karlových Varech. Prodejci ale tuší, že jejich dosud legální byznys skončí letos v červnu, kdy by se tyto látky měly dostat na seznam omamných a psychotropních látek. „Denně máme kolem deseti zákazníků, a dokud to půjde, tak to budeme nabízet,“ říká jeden z prodejců z Opavy.

Policie je zatím bezmocná. „Pokud není legislativou dáno, že je prodej těchto látek postižitelný, nemůžeme nikoho stíhat za trestný čin,“ uvedla mluvčí PČR Ostrava Gabriela Holčáková. O tom, že jde o syntetické drogy, se v obchodě nedozvíte. Na obalech jsou pouze informace, že jde o sběratelské předměty a lidé je nemají na sobě zkoušet. Z reklamních plakátů obchodů je ale jasné, že sběratelské předměty jsou ve skutečnosti drogy. Než začne platit novela zákona, zůstává bezradná taky Česká obchodní inspekce.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Česká obchodní inspekce zkontrolovala několik podobných obchodů na Ostravsku, ale šetření dosud nebylo ukončeno,“ potvrdila mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Nové syntetické drogy se šíří Evropu už tři roky. Pocházejí zřejmě Asie. V Česku se objevily koncem loňského roku. Dovážejí je obchodníci z Polska, kde vláda doslova během noci nechala zavřít na 1 300 těchto obchodů. Nejméně čtyři mladí lidé se totiž novými syntetickými drogami předávkovali a zemřeli.