Nyní zachraňuje východ Ukrajiny, dříve učil tělocvik a občanskou výchovu

Brno - Zapojil se do bojů na východě Ukrajiny. Na videu doněckého informačního serveru mluví lámanou ruštinou. Pochází z Brna a do oblasti se prý vydal chránit lid před ukrajinskou armádou. A kdo je vlastně Ivo Stejskal? Podle informací ČT jde o bývalého učitele z brněnské základní školy, kde učil tělocvik a občanskou výchovu. A možná není sám, kdo chce zachránit východ Ukrajiny.

Vedení školy o něm nechce mluvit. Lidé, kteří se Iva Stejskala pamatují, o něm ale mluví jako o přísném učiteli. Je mu 40 let a dluží za nájem, město na něj proto v květnu podalo žalobu a chtělo ho vystěhovat.

O ukrajinskou krizi se ale zajímal už před odjezdem. V březnu měl narušit proukrajinské demonstrace. „Někdo minimálně jemu podobný na nás jednou dorážel a vykřikoval něco ve stylu, že bychom se měli Putinovi poklonit,“ řekla ČT organizátorka akce Euromaidan v Brně.

Nemusí ale jít o jediného Čecha, který se za proruské ozbrojence vydal bojovat. Na sociálních sítích totiž probíhají náborové akce a zájemci musí organizátorům na šest týdnů odevzdat všechny své doklady. Ministerstvo zahraničí ale nemá o českých občanech na straně separatistů žádné informace. Stejně tak už dříve popřelo zprávy, že by Češi za žold působili v ukrajinské armádě.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes na východě oznámil jednostranné zastavení palby, které má umožnit rebelům složit zbraně. Příměří vstupuje v platnost dneškem a potrvá týden. Jeden z vůdců proruských povstalců na východě Ukrajiny v první reakci ale odmítl složit zbraně bez stažení ukrajinských vládních sil - více čtěte zde.