Nová cesta odvedla z obcí na Opavsku tisíce aut, ale také autobusy a tržby

Nová silnice mezi Ostravou a Opavou odvedla z obcí Velká Polom a Hrabyně proudy aut, kterých tam jezdilo až patnáct tisíc denně, ale zároveň přinesla některé komplikace. Ještě minulý týden tam zajíždělo dvacet pět dálkových autobusů, teď jen čtyři. A obchodníci už zaznamenali výrazný propad tržeb.

Obyvatelé Velké Polomi si užívají venkovských zvuků, jako je kdákání slepic nebo zpěv ptáků, které před otevřením nové silnice kvůli hluku dopravy neslyšeli. Přejít cestu bylo téměř nemožné. Teď mají klid, ubylo otřesů i exhalací z dopravy. Má to ale i negativní stránky.

Z pětadvaceti spojů zůstaly čtyři

Obchvat Velké Polomi a Hrabyně přinesl zásadní omezení počtu autobusových linek, které do obcí zajíždějí. Z pětadvaceti dálkových stojů zůstaly čtyři. „Jezdily přes nás linky na Šumperk, Jeseník, Prahu, Rýmařov, Bruntál. Spojů bylo opravdu hodně. Omezení bude mít dopad především na lidi, kteří dojíždějí do Opavy,“ uvedl místostarosta Velké Polomi Emil Chudoba.

Starostka Hrabyně Zdeňka Jordánová potvrdila, že je to problém i tam. „Musíme si zvyknout na to, že jsme obcí mimo hlavní tah. Komfort velkého množství autobusových spojů, který z toho plynul, už mít nebudeme,“ konstatovala Jordánová.

Cesta autobusem je delší i dražší

Protože autobusy zajíždějí do vesnic po přivaděči z obchvatu, cesta je také delší, a tím pádem i dražší. „Po staré cestě není možné jezdit a po obchvatu je trasa do Velké Polomi delší o čtyři kilometry, takže jsme zdražili podle kilometrového tarifu,“ potvrdil obchodní ředitel dopravce Arriva Morava Michal Pastrňák. Více autobusů by mělo do obou obcí jezdit po zprovoznění takzvané Prodloužené Rudné. To ale bude nejdříve za dva roky.

Obchodníci pocítili pokles tržeb

Podstatně menší provoz má už nyní dopady i na některé obchodníky. Výrazný pokles zákazníků zaznamenala benzinová pumpa na okraji Velké Polomi. Podobně jsou na tom živnostníci, kteří sídlí podél staré cesty.

„Odhaduji, že mi po otevření cesty zůstalo asi dvacet procent z dřívějších zákazníků. Možná to bude pro náš podnik konec a budeme se muset přestěhovat,“ uvedl například Radim Deml, který provozuje osm let ve Velké Polomi cukrárnu a pražírnu kávy.