Netolický zastavil tendr v pardubické nemocnici. Vítěz měl být známý před otevřením obálek

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) nechal zastavit výběrové řízení na výstavbu psychiatrického pavilonu v pardubické nemocnici. Podle jeho informací byl vítěz tendru vybrán dřív, než skončilo výběrové řízení. Jde o zakázku za více než 250 milionů korun podpořenou z evropských fondů.

„Přestože otevírání obálek proběhlo teprve ve čtvrtek, už v úterý jsem dostal informaci, kdo bude s vysokou pravděpodobností vítězem. Zároveň jsem dostal informaci, jaká bude podána nabídková cena,“ řekl hejtman České televizi.

Po otevření obálek se ukázalo, že nejnizší nabídku podalo sdružení PKS a Chládek a Tintěra s cenou kolem 290 milionů korun. Podle Netolického se informace, kterou dostal předem od předsedy dozorčí rady nemocničního holdingu Vítězslava Novohradského, potvrdila. Požádal proto o zrušení výběrového řízení a vyhlášení nové soutěže. Zároveň podal trestní oznámení a nařídil kontrolu veřejných zakázek. 

UDÁLOSTI: Pardubický hejtman nechal zrušit tendr na výstavbu pavilonu psychiatrie (zdroj: ČT24)

Nový pavilon psychiatrie má stát nedaleko vodárenské věže. Kraj získal na jeho vybudování více než 220 milionů z evropské dotace. Zařízení měl v plánu dokončit do roku 2020, hejtman je přesvědčen, že se to i přes opakování soutěže dá stihnout. Pracoviště psychiatrie jsou nyní v nemocničním areálu ve třech vzdálených budovách bez přímého propojení. Později budou zbourány, nebo využity pro jiné obory.

„Psychiatrie byla v našem prostředí dlouhá léta tabu. Úroveň služeb, kde se léčili pacienti s psychickými problémy, byla často až tragická. Moderní medicína klade na tuto oblast daleko větší nároky,“ uvedl loni Netolický.

V novém pavilonu má být jedna stanice s 20 lůžky v uzavřeném režimu a druhá s 30 lůžky v otevřeném režimu. Psychiatrie má mít i denní stacionář pro 25 klientů a velkou ambulantní část. Rozšíří se i obory psychiatrie o potřebné specializace na děti a seniory a přibude také dětská klinická psychologie. Do tendru, který pro kraj organizovala společnost Area 2000, se přihlásilo pět uchazečů.