Někteří bikeři poškozují lesní porosty. Jejich nelegální stezky komplikují práci lesníkům

Události v regionech: Cyklisté si v lesích staví nelegální tratě (zdroj: ČT)

Lesníci v rokycanských lesích řeší problémy s cyklisty na horských kolech, kteří si na svazích staví nelegální tratě s překážkami. Kvůli tomu někdy i kácí malé stromy. Problémy mají i dřevaři, kteří pak v některých místech nemůžou projet s těžkou technikou a les musejí dávat do pořádku. Škody na malých sazenicích dosahují desítek tisíc korun.

Například v polesí Čilina a pod rozhlednou Kotel na Rokycanskou jsou desítky kilometrů nelegálních cyklotratí. Ti, kteří je postavili, si své dovednosti na kolech natáčejí a publikují na sociálních sítích.  

Takové tratě s překážkami znamenají pro cyklisty adrenalin. Jenže v lese často působí velké škody. Zničená je často lesní hrabanka, někdy dokonce pokácené stromy. „V momentě, kdy si usmyslí, že pojedou hustým porostem, vezmou si pilky, mačety a udělají si vlastní cestu dle své libosti,“ popsal hajný Jaroslav Kadlec.  

Při stavbě tratí často přesekají kořeny stromů, to pak odnesou i malé sazenice. „V dnešní době stojí sazenička 30 až 35 korun, oni nám jich takhle sjíždí stovky,“ stěžoval si hajný. 

Pomohla by oficiální dráha?

Načerno postavených překážek v rokycanských lesích stále přibývá, dopadnout pachatele ale není jednoduché. „Když už je člověk chytne, což se ve většině případů nepovede, dojde maximálně ke slovní potyčce,“ řekl Kadlec.  

Podobné problémy s cyklisty v lesích měli také v nedalekých Břasích. Až po vybudování dráhy pro horská kola se situace zlepšila. „V lese mezi Břasy a Stupnem se vytvořila čtyři kilometry dlouhá crosscountry MTB trať, na které se i závodí,“ vysvětlil starosta Břas Miroslav Kroc (nestr.). 

Na legálních tratích by se teď chtěli domluvit i rokycanští lesníci. Doufají, že až v lesích v okolí města vznikne pumptracková dráha, škod v lesních porostech ubyde.