Nejvyšší soud potvrdil trest za daňové úniky bývalému náměstkovi středočeských nemocnic Bušinovi

Filip Bušina zůstává ve vězení. Nejvyšší soud, k němuž si někdejší investiční náměstek středočeských nemocnic podal dovolání proti trestu, mu potvrdil šestiletý trest za daňové úniky i peněžitý trest. Mírně pozměnil pouze náhradní trest odnětí svobody stanovený pro případ, že by Bušina pokutu neuhradil. S dovoláními neuspěli ani další dva muži odsouzení v témže případu David Belous a Martin Bušanský.

Bušinovi se před prvostupňovým, odvolacím a nyní ani před Nejvyšším soudem nepodařilo obhájit se proti obžalobě, podle ní byl součástí skupiny organizující stamilionové daňové úniky v souvislosti s fiktivními fakturami za reklamní činnost. Podle pravomocných rozsudků vznikla škoda okolo 300 milionů korun – přičemž obžaloba původně operovala s částkou více než dvojnásobnou, ale část jejích tvrzení se nepodařilo prokázat.

Na pravomocném verdiktu, podle nějž má bývalý náměstek středočeských nemocnic a také poradce někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha strávit šest let ve vězení, Nejvyšší soud nic nezměnil. 

Bušina, který jako jediný z lidí odsouzený v kauze daňových úniků přišel do soudní síně, řekl, že je nevinný. „Tvrdím to i dnes. Budu bojovat, dokud budu moct,“ řekl. Jeho advokát Eduard Bruna obsáhle poukazoval na řadu údajných chyb, nedostatků a překroucených faktů v soudních rozhodnutích, mluvil o flagrantním porušení práva na spravedlivý proces. Advokáti Belouse a Bušanského vznesli výhrady k odposlechům, které patřily k důležitým důkazům.

Soudkyně Milada Šámalová však uvedla, že Nejvyšší soud nepovažuje odposlehy za nepoužitelné v trestním řízení, i když připustila, že příkaz k jejich provedení byl jen stručně odůvodněný. Dokazování v kauze bylo podle ní dostatečné, bez excesů nebo porušení práva na spravedlivý proces.