Nechceme, aby elektrokoloběžky jezdily po centru, řekla starostka Prahy 1 v debatě s manažerkou Lime

Události, komentáře: Elektrokoloběžky v centru Prahy (zdroj: ČT24)

Praha 1 zakazuje parkování elektrických sdílených koloběžek na svých komunikacích a prostranstvích. To samé chce i po magistrátu hlavního města. Koloběžky by tak neměly stát na celém území památkové rezervace. Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) v Událostech, komentářích sdělila, že elektrokoloběžky obyvatelům přinášejí pouze negativa. Manažerka pro veřejnou politiku společnosti Lime Lucie Krahulcová si myslí, že se nevyčerpaly všechny možnosti, jak službu regulovat.

Omezení se netýká jízdy, ale jenom odkládání půjčených dopravních prostředků. Podle Radoměřské nejde o nový problém, teprve v poslední době ale městská část dostala metodické doporučení, o nějž se prý lze opřít, aby šlo provoz koloběžek redukovat.

„My bychom velmi rádi, abychom koloběžky, co se parkování týče, pokud možno vymístili z centra města úplně,“ říká Radoměřská. Pak doplnila, že městská část zkrátka nechce, aby koloběžky po centru jezdily. Elektrokoloběžky sice prý nelze zakazovat, je to součást mikromobility, podle Radoměřské ale nemají pro občany městské části vůbec žádný význam a přinášejí pouze negativa. Křiví také prý podnikatelské prostředí.

Podle Krahulcové bude společnost Lime nyní čekat, jaké budou další kroky a jak se služba bude muset přizpůsobit. „Nevyčerpali jsme všechny možnosti, jak tuhle službu regulovat a jak ji v centru nastavit tak, aby mohla fungovat a Pražáci ji mohli využívat,“ sděluje.

Kontroly od ledna do července
Zdroj: ČT

Přestupky a parkování

Uživatele koloběžek policie od ledna do července pokutovala za více než čtyři tisíce přestupků. Odložené stroje také například blokují chodníky. Podle Krahulcové se to intenzivně řeší, od září se spustil „parkovací bodový systém“, kdy je koloběžky možné nechávat jen na vybraných bodech, kde nepřekážejí motoristům ani pěším.

„Co se týče jízdy na chodníku, tak víme z průzkumů ze zahraničí, že je to kvůli tomu, že se lidé necítí bezpečně, že není dostatečná cyklo infrastruktura. (…) V aplikacích se to snažíme regulovat, ale tohle už je samozřejmě proti zákonu, takže policie s tím zachází tak, jak má. Pokutují nebo dají lidem instrukce,“ sděluje.

Podle Radoměřské je ekologický rozměr důležitý, ale „všechno je věcí míry“. „Co je moc, to je příliš a to se u koloběžek stalo. (…) Pokud se radikálně nezmění množství koloběžek v centru města, budeme trvat na našem požadavku,“ konstatovala starostka.