Na Pálavě začalo borytobraní. Dobrovolníci invazivní rostlinu vytrhávají i s kořeny

Na Pálavě začalo borytobraní (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody v pátek na Pálavě spolu s dobrovolníky opět vytrhávali boryt barvířský, který se v minulosti používal jako barvivo. V posledních letech se této invazivní rostlině na pálavských vrších daří, utlačuje ale vzácné a chráněné druhy rostlin. Aby byla likvidace borytu úspěšná, je potřeba ji zopakovat několik let po sobě.

Boryt barvířský je invazivní rostlina, která se podobá řepce olejce. Výrazně se rozšířila v národní přírodní rezervaci Děvín, což neprospívá ostatním vzácným rostlinám. Dobrovoníci tak musí boryt vytrhávat i s kořeny. 

„Bohužel při jeho pěstování v podpálaví došlo ke zplanění a také k tomu, že se začal pomalu rozšiřovat na svahy Děvína, kde působí značné škody na přirozených stepních společenstvech,“ popsal vedoucí CHKO Pálava Jiří Kmet. Boryt by tak mohl časem vzácné rostliny úplně vytlačit. 

Chemická likvidace je vyloučena

Rostlinu budou ochránci přírody a dobrovolníci likvidovat až do poloviny května, tedy do doby, kdy bude díky žlutým květům dobře rozpoznatelná. „Boryt byl tady původně pěstovaný jako náhražka indiga, skutečně jako barvířská rostlina. Protože jsme v chráněné krajinné oblasti, nepřichází v úvahu chemická likvidace,“ upozornila vedoucí projektu LIFE SouthMoravia Ivana Mariánková. 

Boryt se podle odborníků rozpíná na třiadvaceti hektarech. Dobrovolníci tak do oblasti přijeli už pošesté, likvidace se totiž musí opakovat, jinak by nebyla účinná. Rostlinu stačí vytáhnout ze země i s kořeny a klidně odhodit. 

Důvody šíření borytu na svazích teď ochránci studují, podle nich jde o postupnou změnu klimatu a vysychání území, k šíření pomáhají také mufloni. Situace na Pálavě se sice pomalu zlepšuje, správci území ale předpokládají, že takzvané borytobraní ještě v několika následujících letech zopakují.