Na Blanensku hořel les. Hasiči vyhlásili třetí požární stupeň

Hasiči okolo půlnoci zlikvidovali i nové ohnisko, které se objevilo u požáru lesa poblíž Býkovic na Blanensku. Celkem tam od odpoledne zasahovalo na 135 hasičů, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Při zásahu se vystřídaly i dva vrtulníky s vaky na vodu. Oba požáry jsou uhašené, šest jednotek dobrovolných hasičů až do rána dohlíželo na požářiště. Událost se obešla bez zranění. Škoda ještě známa není, stejně tak ani příčina vzniku požáru.

Požár měli hasiči nahlášený kolem třetí hodiny odpoledne, v sedm večer jej měli pod kontrolou. Večer poté oznámili, že požár zcela dohasili kolem deváté hodiny. Následně ale hasiči na Twitteru uvedli, že oheň znovu vzplanul. „Na večer se u Býkovic objevilo nové ohnisko v lese. Opět jsme vyhlásili třetí stupeň poplachu a hasíme,“ napsali zhruba ve 23:15. Po půlnoci bylo hotovo.

Rozsah požáru byl podle informací mluvčího před obnovením zásahu asi pět set krát pět set metrů. Mluvčí hasičů Jan Dvořák uvedl, že hořelo v nepřístupném terénu. Práci navíc hasičům podle něj komplikoval i vítr a vedro. Mluvčí doplnil, že na místě zasahoval policejní vrtulník s menším vakem na vodu, který však byl při tankování odvolán na jinou akci. Vystřídal jej pak vrtulník Black Hawk s větším vakem.

„Druhý požár byl menšího rozsahu, hořela plocha maximálně sto krát sto metrů,“ uvedl ve čtvrtek ráno mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Před půlnocí podle něj dostali hasiči požár pod kontrolu, ještě hodinu jej dohašovali. Až do rána pak na obě místa dohlíželi dobrovolní hasiči. Oba požáry evidují jako dvě různé události. Při zásahu se lehce zranil jeden z hasičů, po ošetření ale pokračoval v práci, nebylo nutné jej vézt do nemocnice. Vyšetřování příčin i výše způsobených škod zatím pokračuje.

V Jihomoravském kraji platí kvůli suchu od 11. července období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, což je spojené s preventivními opatřeními. V místech se zvýšeným rizikem požáru je zakázáno například rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň, odhazovat hořící nebo doutnající předměty či používat zábavní pyrotechniku a jiné obdobné výrobky. Jde o místa jako lesní porosty, suché travní porosty, plochy zemědělských kultur či o sklady sena, slámy a obilovin. 

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.