Moravskoslezští absolventi si mohou doplnit praxi ve stážích

Ostrava – Nezkušený absolvent jako by bylo synonymum návštěvníka pracovního úřadu. Obzvláště to platí v Moravskoslezském kraji, kde by ale situaci mohl zlepšit projekt stáží ve firmách. Absolventi tak získají potřebnou praxi, aby byli pro další zaměstnavatele zajímavější.

Čerstvým absolventem střední nebo i vysoké školy bez zkušeností je zhruba každý desátý člověk, který přijde na některý pracovní úřad v Moravskoslezském kraji. „Je více absolventů, kteří zůstávají v evidenci a mají různé ekonomické či administrativní zaměření oborů,“ upřesnila Vladimíra Piskořová z ostravského úřadu práce. Dodala, že se uplatní spíše čerství absolventi technických oborů a řemeslníci.

Podle expertů je nezájem o absolventy důsledkem vzdělávacího systému. „Mnohé školy jsou orientované jenom na vytvoření absolventa, který má titul, ale nepečují o jeho konkrétní vědomosti,“ je přesvědčen Vladimír Krajčík z Vysoké školy podnikání.

Nezkušeným absolventům má pomoci projekt Stáže ve firmách, který se rozvíjí v Moravskoslezském kraji. „Kraj je na druhém místě jak ze strany poskytovatelů, tak ze strany stážistů. V technických oborech ještě není moc nabídek, je to z toho důvodu, že konkrétní šablony byly zveřejněny teprve nedávno,“ řekla hlavní koordinátorka projektu Kateřina Šímová.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Zprostředkovat praxi absolventům se pokouší i ostravská katedra aplikované informatiky. Například grafik a webdesignér Aleš Vyka pro ostravskou vysokou školu vytváří při své stáži systém, do kterého budou moci studenti vkládat své práce. „Pro mě je to spíše referenční záležitost a získání dalších zkušeností,“ podotkl Aleš Vyka.

Stáže ve firmách budou v Moravskoslezském kraji probíhat do roku 2014. Zájemci o stáž nebo profesní praxi se mohou obrátit na web projektu.