MfD: Státní zástupce obžaloval ze solárního podvodu miliardáře Zdeňka Zemka

Státní zástupce obžaloval ze solárního podvodu miliardáře Zdeňka Zemka, který ve Zlínském kraji vlastní fotbalový klub 1. FC Slovácko a autobusové dopravce. Podle žalobce mohl Zemek celkově způsobit škodu až tři sta šedesát milionů korun. Uvedla to Mladá fronta DNES (MfD) v regionální zlínské příloze. Za podobný čin byli odsouzeni na šest let a devět měsíců jeho dva synové.

Podle obžaloby měl Zdeněk Zemek s pomocí falešných revizních zpráv a předávacích protokolů získat licenci na provozování své solární elektrárny v Chomutově, přestože ještě nebyla hotová. A protože ji začal provozovat těsně před koncem roku 2010, zajistil si vyšší výkupní ceny, které se od začátku roku 2011 snižovaly na polovinu.

„Jedná se o případ, který je velmi podobný případu jeho dvou synů, kteří už byli pravomocně odsouzeni. Podle našich poznatků měly být předkládány nepravdivé údaje o dokončenosti a bezpečnosti solární elektrárny Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ),“ řekl Mladé frontě DNES žalobce brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Radek Mezlík. A dodal, že škoda způsobená do konce roku 2015 byla osmdesát devět milionů korun. Celkově podle něj mohl Zemek způsobit škodu až tři sta šedesát milionů korun.

Zemek: Solární elektrárna na střeše byla dokončená

Zdeněk Zemek ale vinu odmítá. Deníku řekl, že jeho solární elektrárna, která se nachází na střeše budovy, byla téměř kompletně dokončena. „Znalecký posudek našel nedostatky za šest set dvacet korun českých. Státní zástupce to samozřejmě má k dispozici,“ řekl Zdeněk Zemek.

Vrchní soud na začátku letošního roku v kauze neoprávněně udělených licencí solárním elektrárnám na Chomutovsku snížil původní tresty ze sedmi a půl roku sourozencům Zemkovým na šest a devět měsíců. Společně se sourozenci byli odsouzeni i autoři revizních zpráv a někdejší vedoucí odboru licencí ERÚ Michaela Schneiderová, kterou soud poslal do vězení na sedm let. Soud naopak pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby někdejší šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou.