Masarykova univerzita podporuje restart kariéry mladých vědců. Například po mateřské

Grant pro mladé vědkyně (zdroj: ČT24)

Prvních šest vědkyň z Masarykovy univerzity získalo grant na restart kariéry. Jeho prostřednictvím se univerzita snaží mladým lidem usnadnit návrat k vědecké práci například po rodičovské dovolené. Na projekt, se kterým o grant žádaly, za dva roky dostanou celkem milion korun.

Například Dáša Bohačiaková se na akademickou dráhu vydala už ve druhém ročníku svého bakalářského studia, kdy se přidala k nově vznikající vědecké skupině, která zkoumá kmenové buňky. Svou vědeckou kariéru ale musela dočasně pozastavit – kvůli narození potomka.

„Určitě mi moc pomůže udržet si ten tým lidí, který tu mám, který přebral spoustu práce, zatímco já jsem byla pryč a nemohla jsem se fyzicky práci v laboratoři věnovat. Pracovala jsem na minimální úvazek a moji kolegové tu práci prakticky dělali za mě,“ řekla mladá vědkyně.

V novém roce se do laboratoře může vrátit na plno. Patří totiž k šesti vědkyním, které získaly grant Masarykovy univerzity s názvem Career Restart. Finanční podporu chce použít k objasnění vzniku Alzheimerovy choroby pomocí miniaturních modelů lidského mozku.

Mezi úspěšné žadatelky patří také Michaela Kuchynka. I ona musela kariéru pozastavit kvůli dětem. „Já jsem těsně před narozením mého syna absolvovala PhD., takže jsem byla čerstvý absolvent. Obavy  jsem měla, především jestli se budu moci vrátit, takže jsem za ten grant velmi ráda,“ řekla Michaela Kuchynka.

Mladí jsou budoucností vědeckých týmů

Podpory z grantu využije na studium účinnosti protinádorových léčiv a v budoucnu chce na univerzitě také založit vlastní výzkumný tým. „Pro Masarykovu univerzitu je to velký přínos v tom, že tito mladí vědci a vědkyně jsou vlastně budoucností celé výzkumné činnosti i jednotlivých ústavů. Pro nás to znamená, že pokud podporujeme mladé vědce, oni nám tu svoji činnost v podstatě vrátí,“ poznamenal mluvčí univerzity Pavel Žára.

Grant na restart vědecké kariéry Masarykova univerzita vyhlásila poprvé, do budoucna ho chce udělovat pravidelně.