Lyžařská sezona končí. Nebo znovu začíná?

Česká Třebová (Orlickoústecko) – Začátek „svého“ jara již oznámili meteorologové i astronomové. Počasí se tím však příliš neřídí, a tak zima stále pevně vládne. Vlekaři na to bystře zareagovali a rozhodli se otevřít i ty sjezdovky, kde už sezona skončila, ale znovu na ně napadlo dost sněhu.

Počátkem týdne napadlo v Česku i několik desítek centimetrů sněhu, který vzhledem k přetrvávajícímu chladnému počasí dosud neroztál, a to ani na níže položených místech. Na městskou sjezdovku tak mohli vyrazit například lyžaři z České Třebové. Ta sice již minulý týden slavnostně ukončila sezonu, nyní se ale vlekaři rozhodli, že příhodných podmínek nemohou nevyužít. Sněhu je dost, ačkoli sjezdovka Peklák leží pouhých 400 metrů nad mořem. „Překvapilo nás to – jako asi všechny. My jsme nikdy tak dlouho nejezdili. Vždy jsme končili kolem 13. až 15. března. Letos poprvé jedeme tak dlouho,“ uvedl vedoucí Ski areálu Peklák Zdeněk Řehák.

Ideální podmínky stále panují na horách a o víkendu se to nezmění – i ve dne bude zhruba -6 stupňů Celsia. Na lyžaře přitom již čekají slevy. Někteří provozovatelé areálů, kteří stanovují různou výši jízdného v jednotlivých obdobích, zahájili tzv. vedlejší sezonu. Například v Peci pod Sněžkou je jednodenní lyžování již od pondělí o sto korun levnější než v předchozích týdnech, v Deštném v Orlických horách jsou ceny poloviční oproti hlavní sezoně. Naopak ve Špindlerově Mlýně je lyžování stále stejně drahé, vedlejší sezona začne až po Velikonocích.

Lyžařská sezona stále pokračuje (zdroj: ČT24)