Likvidaci klášterů v Československu bude připomínat dvoumetrová pamětní deska od Otmara Olivy

Ve Velehradu odlévají desku k 70. výročí Akce K (zdroj: ČT24)

Slévači ateliéru Otmara Olivy ve Velehradu odlili pamětní desku k 70. výročí Akce K, během které státní bezpečnost v roce 1950 likvidovala české kláštery. Práce na zhruba dva metry vysoké desce začaly v pátek už ve tři hodiny ráno. Na jedné části pamětní desky se objeví i muklovské číslo Otmara Olivy, kterého komunisté na přelomu 70. a 80. let věznili.

Umělec Otmar Oliva předlohu pamětní desky vymodeloval ze včelího vosku v poměru jedna ku jedné. Ve formách z keramické hlíny ji pak slévači ukryli do písku, kde ji zaleje rozžhavený bronz.

Přípravy na odlévání pamětní desky začaly v pátek už ve 3:00 modlitbou přímo ve velehradské slévárně, o čtyři hodiny později už měl bronz potřebnou teplotu 1200 stupňů Celsia a mohlo začít odlévání. Vše proběhlo podle plánu a žádná z forem nepraskla. 

Pro samotného umělce, který je i autorem výzdoby papežské kaple ve Vatikánu, to byla velmi emotivní práce. Součástí desky bude i jeho muklovské číslo z doby věznění za normalizace.

My jsme navzájem do těch děl vliti, to je krásné.
Otmar Oliva
autor pamětní desky

Deska bude odhalena 13. dubna 2020 – přesně po sedmdesáti letech od likvidace československých klášterů. Jen z Velehradu bylo tehdy do internačních táborů odvlečeno 25 řeholníků a 46 noviců.

Akci měl odůvodnit proces s řeholníky

Takzvaná Akce K představovala násilnou likvidaci klášterů i mužských katolických řeholních řádů. Akci předcházel proces Machalka a spol., což byl první vykonstruovaný proces v režii komunistické strany namířený proti katolické církvi. Proces měl celou akci ideologicky odůvodnit před veřejností. 

V celém Československu státní bezpečnost zlikvidovala více než dvě stě řeholních domů a internovala téměř 2400 řeholníků. Kromě toho její příslušníci zabavili movitý i nemovitý majetek. Některé významné objekty začaly později chátrat a několik jich režim záměrně zničil.