Lihovar v Trmicích stále zapáchá

Ústí nad Labem - Průmyslový lihovar v Trmicích má už jen  devadesát dní na to, aby přestal obtěžovat zápachem obyvatele města. Je to jeho poslední šance. Česká inspekce životního prostředí totiž nevyhověla žádosti výrobců biolihu a neprodloužila zkušební provoz továrny do konce října, jak požadovali. Majitelé tvrdí, že je lhůta příliš tvrdá a neumožní jim včas zápach odstranit. Inspekce však tvrdí opak.

Červenou pro lihovar chce část lidí z Trmic už od roku 2007. Tehdy si poprvé začali stěžovat, že se z nové továrny šíří nepříjemný zápach. Podle nich se dodnes nic nezměnilo. „Během měsíce dubna jsme zaznamenali zhruba sedmdesát stížností od občanů,“ uvádí starostka Trmic Jana Oubrechtová. „My si myslíme, že už jsme dosáhli toho množství pachových jednotek, které jsme měli uvedené ve stavebním povolení,“ tvrdí Oldřich Řáha z Průmyslového lihovaru Trmice. „Nemyslím si, že jsou to emoce nebo setrvačnost. Sama jsem si ověřovala některé stížnosti a byly pravdivé,“ podotýká Jana Oubrechtová.

Lihovar už za úpravy na odstranění zápachu zaplatil devadesát milionů korun. Podle jeho majitelů nový tříměsíční zkušební provoz nestačí na to, aby všechno odzkoušeli a doladili. „Musím popravdě říci, že s tím budeme mít obrovské problémy. Ty tři měsíce jsou skutečně tvrdé,“ přiznává Oldřich Řáha. „Podle názoru inspekce by tři měsíce měly postačovat,“ konstatuje Jana Moravcová z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem.

Česká inspekce životního prostředí se netají tím, že chce vedení lihovaru přitlačit ke zdi. Další prodloužení zkušebního provozu připadá podle inspektorů v úvahu jen tehdy, když stížností lidí výrazně ubude. „Samozřejmě je na místě i varianta nepovolení zkušebního provozu a uzavření lihovaru,“ připouští Jana Moravcová.

Majitelé lihovaru tvrdí, že k jejich slibu, že se z továrny bude šířit jen vůně pečeného chleba, už chybí jen málo. Bohužel to podle nich nelze přesně změřit. Norma na to, kdy něco zapáchá nebo voní, totiž neexistuje.

Načítání...