Lidé si stěžují na hluk z technoparty u Uzenic

Uzenice (Strakonicko) - Na technoparty v Uzenicích na Strakonicku, která ve středu začala jako soukromá oslava narozenin, je dnes večer výrazně rušněji než odpoledne. Podle policie se na pronajaté louce kolem 20:00 bavilo asi 2000 lidí, zatímco přes den jich napočítali jen zhruba 600. Další technaři večer přijížděli. Policisté monitorovali příjezdové cesty, vážnější problémy zatím nezaznamenali, oznámila po 19:30 Hana Moltašová ze strakonické policie.

„Je očividné, že počet se oproti včerejšku snížil. Někteří lidé tančí, jiní pospávají, jsou rozptýlení po louce,“ uvedla Nováková. Kontakt policie s organizátorem je podle ní stále dobrý, prý když vznikne problém, během krátké doby se řeší. Žádný větší incident nezaznamenala.

Akce nazvaná Open Air Freeparty se koná na soukromém pozemku, který si pořadatelé pronajali. Louka je podle místostarosty Uzenic Petra Hrubého od obce vzdálena vzdušnou čarou asi půl kilometru až kilometr a reproduktory jsou zřejmě nasměrované na druhou stranu, takže do obce hluk příliš nedoléhá. Na hluk si mu zatím nikdo z obyvatel Uzenic nestěžoval. Zemědělci hospodařícímu poblíž louky, již si pořadatelé pronajali, však vadí, že mu účastníci technoparty vjíždějí na pozemek. Stěžoval si obci i policii a podle Hrubého kvůli tomu míří i na ministerstvo zemědělství.

Do akce je nasazeno několik desítek policistů, buď přímo v terénu, nebo v záloze na oddělení v Blatné. Ve středu jedna z hlídek zadržela poblíž místa celostátně hledanou osobu, kterou policie eskortovala do českobudějovické vazební věznice. Dva z účastníků akce řídili auto bez řidičského oprávnění. Někteří účastníci parkovali mimo vymezený prostor.

Nejvíce lidí by mělo na louce u Uzenic tančit zřejmě v pátek večer a o víkendu. Party na louce organizuje asi pětadvacetiletý muž z Příbrami, který je podle policie vstřícný a spolupracuje. Za porušení obecní vyhlášky o rušení nočního klidu kvůli nonstop hraní mu hrozí pokuta až 30.000 korun.