Letní žurnalistická škola v Havlíčkově Brodě

Havlíčkův Brod - Letní žurnalistická škola probíhá až do neděle v Havlíčkově Brodě. Pořadatelé akce chtějí za podpory lektorů z žurnalistických škol, ale i profesionálů z rozhlasu, novin a televize přiblížit svoji práci začínajícím novinářům. Dnešek byl věnovaný České televizi. Internetový zpravodaj, píšící novinář, rozhlasový a televizní reportér – to všechno si během týdenní žurnalistické školy začínající novináři vyzkouší. Pracovat budou ve studiu i v terénu.

„Já se budu snažit tyto mladé lidi, jenž se zajímají o žurnalistiku, seznámit s těmi základními vyjadřovacími prostředky, které má televizní žurnalistika k dispozici, jak z hlediska obrazové, tak i zvukové složky,” přibližuje cíl akce lektor žurnalistiky Martin Loktík. Pro 25 začínajících žurnalistů připravili organizátoři akce nejen odborné přednášky, ale také besedy s českými novináři a politiky.

Milan Pilař, spoluorganizátor Letní žurnalisté školy, dodává, že přednášejí lektoři žurnalistických fakult z Olomouce a Prahy, například Tomáš Trampota, Martin Foret nebo Adam Javůrek z týdeníku Respekt. Letní novinářská škola spolupracuje s Českým rozhlasem i s Českou televizí, která už téměř rok vysílá projekt s názvem Digináves.

„Přispěvatelů máme 10, přičemž zhruba polovina jsou školy nebo domy dětí a mládeže. Jako nejzajímavější bych jmenoval hodně aktivní Základní školu z Třebíče,” tvrdí Pavel Beneš, vedoucí vydání z České televize. Zajímavé reportáže, které začínající novináři v průběhu letní žurnalistické školy natočí, poběží na webu ČT v projektu Digináves.