Lesy ČR se přestěhují do lesa. Dřevostavbu pro 200 úředníků jim připraví v Brně

Lesy ČR nejspíše postaví své nové sídlo podle návrhu sdružení brněnských architektů v čele s Ondřejem Chybíkem a Michalem Krištofem. Ti zvítězili v architektonické soutěži s projektem budovy, která bude sloužit nejenom úředníkům, ale bude otevřená i veřejnosti.

Nové sídlo Lesů ČR by mělo být ukázkou využití dřeva ve stavebnictví i obnovitelných zdrojů energie. Dům by měl být v nízkoenergetickém standardu, současně má jít o kapacitní administrativní objekt pro 200 pracovníků státního podniku.

Architekti si od něj ovšem slibují ještě více. Kromě úředníků poslouží stavba nazvaná Lesy v lese i široké veřejnosti. Kolem domu budou prostory pro vzdělávání, sport a rekreaci. Využité budou i střechy pro prezentaci podniku. „Ze střechy se lidé budou moci dostat dolů skluzavkou,“ naplánoval Ondřej Chybík.

Porota pod vedením dánské architektky Dorte Mandrupové-Poulsenové vybrala návrh Chybíka a Krištofa jako vítězný jednomyslně. „Objekt evokuje univerzitní kampus, všechny prostory mají dostatek denního světla, je v něm dostatek zelených ploch, je dobře zasazen do svého okolí a nabízí dostatek prostor pro setkávání,“ řekl generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Lesy ČR vysvětlují potřebu nového sídla tím, že současné objekty ředitelství jsou podle nich již nevyhovující. „Nemají dobré tepelně-izolační vlastnosti, nedostačují kapacitně a nevyhovují ani požadavkům pro technické zázemí IT,“ shrnula mluvčí podniku Eva Jouklová.

Stavba za 470 milionů korun by měla začít v roce 2019 a hotová by měla být o rok později. Letos ve druhé polovině února a poté ještě v dubnu bude možné prohlédnout si všechny soutěžní návrhy včetně trojrozměrných modelů, které vyrobili finalisté. Vystaveny budou nejprve v královéhradecké Studijní a vědecké knihovně a poté v městské knihovně.