Larev komárů je v Litovelském Pomoraví nejvíc za poslední tři roky. Zahubit je má postřik

Přemnožení komáři na Litovelsku (zdroj: ČT24)

Na Litovelsku hrozí přemnožení komárů. V tůních Litovelského Pomoraví jsou totiž desítky tisíc larev komárů, které začaly obce likvidovat speciálním postřikem. Ten má komáry zabít ještě před vylíhnutím, zároveň je šetrný k ostatním živočichům. Obce mají na boj s komáry sedm set tisíc korun.

Kvůli jarnímu tání a rozlivu řeky Moravy se teď v lužních lesích v Litovelském Pomoraví nachází nejvíce líhnišť za poslední tři roky. Správa CHKO dala obcím v okolí výjimku, díky které mohou přemnožené komáry hubit postřikem. Výjimka platí do roku 2020.  

Řešíme hlavně laguny, které jsou blízko obydlí. Jedná se o lužní lesy kolem Litovle ze strany Nových Zámků a Mladče a potom ze strany bývalé lesní školky.
Viktor Kohout
starosta Litovle

Město Litovel se kvůli boji s komáry spojilo s několika okolními obcemi. Na zahubení larev mají dohromady k dispozici až 700 tisíc korun. Letošní postřik by měl stát několik desítek tisíc. 

S postřikem začali v úterý například pracovníci obecního úřadu ve Střeni. Práce bylo nutné zahájit co nejdříve, protože už během několika dnů by se mohly larvy vylíhnout. „Nesmíte vynechat žádné místo, protože jakmile se vynechá, tak v momentě v tom vynechaném se vám vyklubou další,“ řekl obecní pracovník obce Střeň Marek Lenikus.

Přípravek na postřik obsahuje bakterie, které larvy sežerou přímo z vody, což jim naruší stěnu střev. Uhynou během několika hodin až dnů. 

Alergie i různé nemoci

Komáří kalamity jsou v lužních lesích poměrně časté. „Před pěti roky se tady kvůli komárům nedalo na jaře a v létě ani sedět venku,“ uvedl starosta Litovle s tím, že nejhorší situace byla v okrajových částech města poblíž lesů. 

Starosta upozorňuje také na to, že komáři mohou způsobit problémy alergickým dětem či přenášet různé nemoci. Dříve se přemnožení komáři hubili pomocí speciálního postřiku přímo v ulicích měst a obcí, tento postup byl ale už zakázán.