Kontrola taxikářů v Karlových Varech odhalila řidiče bez potřebných zkoušek

Kontrola taxikářů: Nedostatky v dokumentech u poloviny případů (zdroj: ČT24)

V Karlových Varech vyrazil do ulic speciální tým městských strážníků, který se zaměřuje na nepoctivé taxikáře. Ti totiž kazí lázeňské metropole mezi turisty pověst. Strážníci objevili při kontrole chyby v dokumentech a dokonce i několik taxikářů bez potřebných zkoušek či licence.

Nedostatky v dokumentaci odhalí karlovarští městští policisté při více než polovině kontrol. Problémové případy předávají úředníkům magistrátu.

Jeden taxikář na sebe během kontroly například sám upozornil, když začal ze stanoviště odjíždět bez zákazníka. Strážníci pak u něj našli pochybení: „Ve vozidle chybí doklady, které stanoví zákon. Jedná se o doklad o oprávnění k podnikání a aktuální výpis z evidence vozidel taxislužby,“ uvedl vedoucí oddělení přestupků na městské policii Stanislav Makovička.

Mezi vážnější prohřešky patří taxikáři bez potřebné koncese: ti mohou poškodit jak zákazníka, tak konkurenci, která v lázeňském městě podniká legálně: „On pak nabízí o hodně levnější ceny. To je hodně neférové,“ kritizuje „černé“ taxikáře majitel karlovarské taxislužby Martin Jícha.

Jiní řidiči zase neměli potřebné zkoušky: v nich musí taxikář prokázat nejen znalost místopisu, ale také třeba právních předpisů.

Do Karlových Varů přijede každý rok zhruba 300 tisíc turistů. „Kvalita taxíků bohužel může udělat městu mezinárodně velice špatnou pověst, anebo naopak celkem dobrou,“ dodává mluvčí magistrátu Jan Kopál. Speciálně proškolení strážníci mají dopomoci právě k dobré pověsti města.