Končí družstevní výroba vamberecké krajky. Tradici udržuje ještě zájmová škola

Konec družstevní výroby vamberecké krajky (zdroj: ČT24)

Skončila družstevní výroba paličkované vamberecké krajky. Od čtyřicátých let šlo o hlavní produkt organizace, která sdružovala na čtyři sta krajkářek z Orlickoústecka. Tradice v oblasti ale trvá minimálně čtyři staletí. Pokračovat v ní bude hlavně zájmová škola.

Končící společnosti Vamberecká krajka CZ patří například český krajkový závěs, zlaté šaty pro Miss Taťánu Kuchařovou či medaile z Expa v Bruselu.

„Nebyl odbyt, firmy začaly řešit jiné problémy než kupovat prezenty a zahraniční turisté se úplně zastavili,“ uvedl jednatel firmy Vamberecká krajka CZ Karel Menšík.

Všechny prostory společnosti jsou nyní prázdné, výrobky, které zbyly, jsou na prodej, přičemž některá díla odkoupí Královéhradecký kraj. „Musíme mít znalecké posudky na ty předměty a pak už je to v gesci naší organizace, muzea,“ podotýká náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová (Východočeši).

Po zápisu na seznam tradičních statků české lidové kultury chtělo hejtmanství s paličkovanou krajkou dobýt uznání i na světovém poli. Podle výrobce měl vzniknout záchranný program. „Pokud výroba tady na Vamberecku zanikne, tak to už asi nikdo na seznam UNESCO nezapíše,“ podotýká Menšík. Podle Berdychové ale byla vamberecká krajka před výrobním družstvem a bude i po něm.

Hlavním nositelem tradice je tak nyní krajkářská škola, některé žákyně tu pracují i s padesáti páry paliček. Vyučuje každý den od dopoledních hodin do večera, scházejí se tu všechny věkové kategorie od dětí po seniory.

„My máme kompetence vyučit krajkářku, udržujeme tu tradici skutečně živou a věříme, že ji udržíme, protože zájemců máme hodně,“ podotýká lektorka a vedoucí Krajkářské školy Vamberk Miroslava Šustrová.

Výstavní skříní současné krajkářské tvorby je pravidelné bienále, ve Vamberku se bude konat na konci června.