Klatovy se po desítkách let dočkají nového obchvatu

Události v regionech: Klatovy se po desítkách let dočkají nového obchvatu (zdroj: ČT24)

Za dva roky by se obyvatelé Klatov měli dočkat hotového silničního obchvatu, po kterém volají desítky let. Stavbaři nyní dokončují základy mostů, které budou jeho součástí. Následně začnou s budováním silnic.

V místní části Luby se už rýsuje silnice, vznikají také nové mosty. „Budeme pokládat téměř finální konstrukční vrstvy vozovky. Stejně tak budeme provádět přeložky sítí, které proběhnou v příštím roce. Začneme budovat i finální okružní křižovatky,“ sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Na stavbu čekali místní od sedmdesátých let. Úsek z Plzně do Domažlic začal fungovat před deseti lety. Ten nový má spojit plzeňský hlavní tah na Horažďovice a Železnou Rudu.

„Plzeňská ulice, tam se bavíme o osmnácti až devatenácti tisících aut denně,“ nastínil místostarosta Klatov Václav Chroust (ODS). Obchvat by měl ulevit dopravě zhruba o šedesát procent. Využijí ho i řidiči, kteří se potřebují dostat z jedné části Klatov do druhé. Vyhnou se tak úplně centru města.

Aut navíc ve městě přibývá, zejména pak kamionů. Ty často způsobují problémy například pod železničním viaduktem v Lubech – včetně dopravních nehod. Ke komplikacím ale dochází i na jiných místech. „Na křižovatce u pošty, na Domažlické ulici, ale i na průjezdu městem, když se bavíme o kruhovém objezdu, který je u Mercandinových sadů,“ vyjmenoval Chroust.

Na obchvatu plánuje radnice i propojení hlavních cyklostezek. Ty vedou do Lubů ze Švihova, Čínova nebo Sobětic.