Kladrubský hřebčín má první letošní hříbě. Siglavi Pakra Bebitovi raději říkají Lojzík

UDÁLOSTI: V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem se narodilo první letošní hříbě (zdroj: ČT24)

V národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem se narodilo první letošní hříbě. Černý hřebec je prvním ze 78 hříbat, která mají letos v Kladrubech přijít na svět. Hřebčín chová přibližně 500 Starokladrubských běloušů a vraníků, kteří jsou jedinou živou kulturní památkou v Česku.

Novorozený vraník dostal jméno Siglavi Pakra Bebita XI-14, ale říkají mu Lojzík. Snáze se to vyslovuje. První dny života mu trochu komplikuje počasí. Když vyrazí ven, je tam led.

Lojzík je na hříbě trochu menší. Váží 50 kilomgramů, novorozená hříbata váží 50 až 70. Kromě obvyklých měr u něj ale chovatelé evidují i bílé skvrny. „Má odznak, kterému se říká kvítek,“ upozornila zootechnička kladrubského hřebčína Kateřina Neumannová.

I když je Siglavi Pakra Bebita alias Lojzík z letošních kladrubských hříbat první, nezůstane sám. Další se narodí každým dnem. Do konce června by pak mělo přijít na svět 33 černých a 44 bílých hříbat.

Všichni potom projdou výcvikem v Heřmanově Městci a jen z těch nejlepších budou plemeníci. O spáření koní rozhoduje komise, která vybírá zástupce osmi kmenů starokladrubského koně.

Přísná chovná kritéria se dodržují po staletí. Hřebčín v Kladrubech nad Labem založil v 16. století císař Rudolf II. Dnes se nejdražší z těchto pečlivě šlechtěných koní prodávají téměř za milion korun. Slouží pak například na dánském královském dvoře.