Kavárna na Zlínsku neměla EET. Úředníci ji zavřeli a chystají se na další restaurace

Finanční správa přitvrzuje postup u podnikatelů, kteří ignorují elektronickou evidenci tržeb. Úředníci už zavřeli první provozovny. Uzavření hrozí těm, které ani po několika napomenutích stále nemají kasy a nevydávají účtenky.

K zavírání podniků tak už přistoupili celníci a pracovnící finančního úřadu ve Zlínském kraji. Zatím uzavřeli jednu kavárnu. Její majitel neměl kasu a ani se nezaregistroval do systému. 

V pondělí chtěli úředníci zavřít jednu z brněnských restaurací, kvůli právní argumentaci majitele to zatím neudělali.

„Ráno nastaly právní skutečnosti, které nám nedovolily zavření této provozovny. Ale nejsou to skutečnosti, které by byly trvalé nebo neodstranitelné,“ řekl mluvčí Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj David Stančík.

Bez pokladny a bez evidence

Podle něj restaurace nemá pokladnu, neeviduje žádné tržby, a přitom přijímá peníze v hotovosti po celou dobu devíti měsíců. Nejde o jedinou provozovnu,  na jihu Moravy hrozí nucený konec až desítkám dalších.

  • Počet kontrol: 6000
  • Pochybení u každé 7
  • Nejvyšší pokuta: 75 000 Kč
  • Nejnižší pokuta:  500 Kč

    Pokuty celkem:  1,5 mil Kč

Podle mluvčího finančního úřadu Stančíka podnikatelé směrem k EET polevili. Zatímco dříve byly problémy s účtenkami v každém desátém podniku, dnes už je to každý sedmý.

Chybují i zaměstnanci

Do terénu přitom jen na jihu Moravy vyráží denně pětašedesát kontrolorů. Podle jejich zjištění jsou někdy majitelé podniků při kontrole překvapeni, že vše není v pořádku. „Nezřídka se stává, že zaměstnavatel zjistí, že zaměstnanec byl sice proškolen jak dávat účtenky, ale stejně je nevydává,“ řekl jeden z kontrolorů.

Schillerová: Elektronická evidence jednoznačně prospěla výběru daní (zdroj: ČT24)
Organizátor petice: Není možné, aby jediným kritériem pro fungující společnost byl výběr daní (zdroj: ČT24)

Finanční úřad Jihomoravského kraje uskutečnil už šest tisíc kontrol. Víc než 850 jich bylo s pochybením majitelů. Nejvyšší pokuta, jakou úřad uložil, byla ve výši 75 tisíc korun, naopak nejnižší jen 500 korun. Celkem vybral jeden a půl milionu korun.

  • 1. Při závažném porušení povinnosti zasílat údaje o evidované tržbě nebo vydávat účtenky může Finanční úřad okamžitě uzavřít provozovnu nebo pozastavit výkon činnosti. Zejména se bude jednat o případy, kdy poplatník nebude disponovat technickým zařízením pro zasílání údajů o evidované tržbě.
  • 2. Pokud se právnická, podnikající fyzická osoba i fyzická osoba nepodnikající dopustí správního deliktu tím, že závažným způsobem ztíží nebo zmaří evidenci tržeb, hrozí jí uložení pokuty až do výše 500 tisíc korun. Týká se všech bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou poplatníkem, který má tržbu evidovat. Jde například o distribuci softwaru, který EET umožní obejít.
  • 3. Pokud se právnická nebo podnikající fyzická osoba dopustí správního deliktu tím, že jako osoba, která eviduje tržby, poruší povinnost:
    – zaslat datovou zprávou údaje o evidované tržbě správci daně (k zaslání údajů musí dojít řádně a včas), hrozí jí uložení pokuty až do výše 500 tisíc korun,
    – vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne (jedná se o řádné a včasné vystavení účtenky), hrozí jí uložení pokuty až do výše 500 tisíc korun,
    – umístit informační oznámení se stanoveným obsahem, hrozí jí uložení pokuty až do výše 50 tisíc korun,
    – zacházet s autentizačními údaji nebo certifikátem pro evidenci tržeb tak, aby nemohlo dojít k jejich zneužití, hrozí jí uložení pokuty až do výše 50 tisíc korun.
  • 4. Pokutu do 500 tisíc korun lze uložit i v případě, že poplatník na společném technickém zařízení správce daně neoznámí údaje o provozovnách, v nichž přijímá evidované tržby, nebo neoznámí změnu těchto údajů.
  • Dále sankce hrozí držiteli povolení pro evidování tržby ve zjednodušeném (offline) režimu, pokud neoznámí správci daně, že již nejsou splňovány podmínky pro vydání tohoto povolení.
  • Drobná nebo formální porušení zákona nebude Finanční správa v prvních týdnech fungování EET postihovat.
  • Zdroj: Finanční správa, ČTK