Jurečka přitvrzuje boj s nakaženými divočáky. Myslivci dostanou 3 tisíce za zastřelené prase

Myslivci v oblasti s africkým morem dostanou za odlov divočáků vyšší zástřelné. Zvýší se z 2000 na 3000 korun. Za odchyt do klecí dostanou 4000 korun.

Částka pro myslivce se tak mění tento týden už podruhé.  Začátkem týdne hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek uvedl, že bude myslivcům v okrese Zlín mimo ohnisko nákazy zvýšeno zástřelné za uloveného divočáka z 1000 na 2000 korun.

Nové částky oznámil na dnešním jednání s myslivci ministr zemědělství Marián Jurečka. Myslivci je budou dostávat od pondělí 14. srpna.

Chceme urychlit odlov, říká ministr

Zvýšení částek má podle ministra motivovat myslivce k intenzivnímu odlovu divokých prasat. „Hlavním cílem je udržet tu nákazu v červeném území a příští měsíc populaci černé zvěře v této oblasti zlikvidovat,“ uvedl Jurečka.

Nová opatření v boji s prasečím morem (zdroj: ČT24)

Dnes odpoledne začnou odborníci proškolovat myslivce v zacházení s odchytovými zařízeními. Klece by myslivci měli podle Jurečky začít v ohnisku nákazy využívat co nejdříve. Zároveň s tím bude spojeno intenzivní vnadění.

Ministerstvo zemědělství navíc jedná s Evropskou komisí o snížení rozlohy zamořeného území z dosavadního celého okresu Zlín pouze na ohnisko nákazy o rozloze zhruba 50 kilometrů čtverečních. Díky tomu by měli myslivci možnost konzumovat ulovená prasata mimo červenou zónu, u kterých se nákaza africkým morem neprokáže.

Platí zákaz vstupu do lesů a na pole

„Pokud se nám podaří získat od Evropské komise souhlas, začneme s nákupem chladicích zařízení,“ uvedl Jurečka. Chladicí boxy mají myslivcům sloužit k uchování ulovených zvířat a v případě, že budou zdravá, budou je moci využít ke spotřebě.

Zlínské lesy se zamkly. Kvůli prasečímu moru (zdroj: ČT24)
Opatření proti šíření moru prasat (zdroj: ČT24)

Od včerejška platí v celé oblasti, kde se objevil africký mor prasat zákaz vstupu do lesů a na pole. 

Mapa oblasti, kde je vyhlášen zákaz vstupu
Zdroj: Zlínský kraj

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. K dnešku bylo podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda v ohnisku nákazy potvrzeno 89 případů choroby. Přenášejí ji volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.

  • Bohuslavice u Zlína, Březnice u Zlína, Březová u Zlína, Březůvky, Dolní Ves, Doubravy, Fryšták, Horní Lhota u Luhačovic, Horní Ves u Fryštáku, Hostišová, Hrobice na Moravě, Hřivínův Újzed, Hvozdná, Jaroslavice u Zlína, Karlovice u Zlína, Kašava, Klečůvka, Kostelec u Zlína, Kudlov, Lukoveček, Lužkovice, Malenovice u Zlína, Mladcová, Mysločovice, Neubuz, Oldřichovice u Napajedel, Ostrata, Podhradí u Luhačovic, Pozlovice, Provodov na Moravě, Prštné, Příluky u Zlína, Racková, Raková, Řetechov, Salaš u Zlína, Sazovice, Slušovice, Štípa, Tečovice, Trnava u Zlína, Velíková, Veselá u Zlína, Vítová, Vizovice, Vlčková, Zádveřice, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí