Jiří Běhounek se potřetí stal hejtmanem Vysočiny

Hejtmanem Kraje Vysočina byl na ustavujícím zasedání nového krajského zastupitelstva potřetí za sebou zvolen Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD), pro kterého hlasovalo 38 ze 45 přítomných zastupitelů. Pod Běhounkovým vedením zvítězila ČSSD v nedávných krajských volbách a je součástí nové krajské koalice, kterou kromě ní tvoří hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu.

Kromě hejtmana kraje bylo v úterý zvoleno také pět jeho náměstků. Statutárním náměstkem hejtmana byl zvolen Pavel Franěk (ANO), dalšími čtyřmi náměstky se pak stali Vladimír Novotný (ČSSD), Josef Pavlík (ANO), Jana Fischerová (ODS) a Pavel Pacal (koalice Starostové pro Vysočinu). Devítičlennou radu kraje doplnili ještě sociální demokraté Jana Fialová, Martin Hyský a Jan Hyliš.

Franěk bude spravovat resort sociálních věcí a neziskových organizací. Novotný bude dohlížet na zdravotnictví, Pavlík na majetek a finance, Fischerová na kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a mezinárodní vztahy a Pacal na regionální rozvoj. Fialová je radní pro školství, mládež a sport, Hyský má resort lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí a Hyliš povede krajskou dopravu a silniční hospodářství.

Jaromír Kalina, lídr lidovců, kteří nepodpořili ve volbě na hejtmana Běhounka, se zajímal, co se na Vysočině odehrálo tak významného, že se počet náměstků hejtmana zvýšil ze dvou na pět. „Koaliční strany se tak rozhodly, není to nic neobvyklého, v jiných krajích byl v minulosti i větší počet náměstků. Pro chod rady a zastupitelstva to nebude žádný problém,“ reagoval Běhounek.

Běhounek: musíme dokončit rozdělané úkoly

Podle Běhounka se musí nové krajské zastupitelstvo soustředit hlavně na dokončení rozdělaných úkolů, týkajících se krajských nemocnic, silnic a čerpání evropských peněz. „I v sociálních službách bude mnoho práce. Bez vědomí rady kraje zatím nechci nic konkrétně rozebírat,“ řekl Běhounek.

Koalice složená z ČSSD, hnutí ANO, ODS a Starostů pro Vysočinu bude na Vysočině vládnout v příštích čtyřech letech bez dalších uvolněných funkcí. V minulých dvou volebních obdobích vládla v kraji menšinově ČSSD s podporou komunistů, kterým za to připadly tři placené funkce předsedů výborů. „Byla to jiná politická situace,“ uvedl už dříve Běhounek.

Běhounek je v čele Vysočiny už osm let

Běhounek je hejtmanem Vysočiny od roku 2008 a jako nestraník dlouhodobě kandiduje za ČSSD. Od roku 2013 je taktéž poslancem a před dvěma lety uvedl, že si proti doporučení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ponechá obě funkce – hejtmana i poslance.

Sociální demokraty vedl už do krajských voleb v roce 2008, ve kterých strana zvítězila a vytvořila jednobarevnou krajskou radu podporovanou komunisty. Obdobná situace nastala po volbách v roce 2012, kdy na Vysočině vznikla menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM. Po letošních volbách má vítězná ČSSD v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO obsadilo dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

V krajském zastupitelstvu pak sociální demokraté získali 11 mandátů z celkových 45. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.