Jihomoravští zastupitelé podpořili tvorbu zásad územního rozvoje

Brno - Jihomoravští zastupitelé dnes schválili nové zadání, podle něhož se vypracují zásady územního rozvoje kraje. Kraj po zrušení minulých zásad správním soudem žádné nemá a nemohou tu vznikat stavby nadregionálního významu. Úřad se proti rozsudku odvolal k Ústavnímu soudu, zároveň chce tvořit nové zásady. Podle radního odpovědného za územní plánování Antonína Tesaříka (KDU-ČSL) se vedení kraje nyní snaží domluvit se starosty, kteří měli k zásadám výhrady. Nové zásady územního rozvoje by Jihomoravský kraj mohl mít do dvou až tří let.

„Je to velmi důležitý krok pro kraj, protože je potřeba mít kvalitní a dobře fungující regionální i nadregionální infrastrukturu,“ řekl Tesařík. Zásady územního rozvoje jihu Moravy zrušil loni v létě Nejvyšší správní soud. Podle rozsudku úřad mimo jiné dostatečně neposoudil dopad staveb na životní prostředí a zdraví obyvatel. Kraj se proti rozsudku odvolal k Ústavnímu soudu. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) chce ale tvořit nové zadání, kdyby soud ústavní stížnost zamítl.

Ohledně nového zadání zásad nebyla na zastupitelstvu žádná diskuse, zastupitelé je schválili rychle. „Musíme na tomto dokumentu pracovat tak, abychom našli co nejlepší řešení, abychom sladili zájmy obcí a zájmy regionu,“ uvedl Tesařík.

V původních zásadách územního rozvoje vadily obcím především některé dopravní stavby. "Týká se to známé silnice R43 z Brna na Svitavy, jihovýchodní a jihozápadní oblasti Brna a rychlostní komunikace R52 z Pohořelic na Mikulov," řekl na začátku roku Tesařík. Stále zůstává nespokojená asi desítka obcí, mezi nimi například Ostopovice, Modřice nebo Tvarožná. Podle jejich slov nepřinesou nové zásady žádné konkrétní úpravy, které by zamezily nadměrné hlučnosti a prašnosti v souvislosti s hustou dopravou v jejich obcích. Zastupitelé ale tvrdí, že konkrétním problematickým tématům se budou ještě věnovat.

V této fázi jsou podle něj stěžejní debaty se starosty, některým z nich se příliš nelíbí některé trasy infrastruktury. „Snažil jsem se pochopit věcnou rovinu problému obcí. Kolem některých z nich už vedou například ochranná pásma vysokého napětí a pokud bychom tam vybudovali další infrastrukturu, obce by byly sevřené a nemohly by se dál rozvíjet,“ řekl Tesařík. Tyto připomínky přenese i na zpracovatele zásad. Krajský úřad nyní musí vybrat zpracovatele, který začne podle schváleného zadání tvořit nové zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Zásady územního rozvoje
Zdroj: ČT24