Šlo o sebeobranu, konstatoval soud v případu smrti Roma u Brněnské přehrady. Muže zprostil obžaloby

UDÁLOSTI: Krajský soud v Brně uznal obhajobu Romana Rohozina v případu loňské smrti Roma (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně v případu loňské smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady, zprostil muže původem z Ukrajiny Romana Rohozina obžaloby. Podle soudce jednal Rohozin v nutné sebeobraně. Vyhověl tak návrhu obhajoby. Verdikt není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu, aby zvážil případné odvolání. Původně požadoval pětiletý trest, při čtení závěrečné řeči změnil právní kvalifikaci na zabití. Soud případ nejdříve projednával jako vraždu. Rohozin vinu popřel. Případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy.

Soud vyhověl návrhu obhájce o zproštění viny. Nešlo podle něj o trestný čin, ale o nutnou sebeobranu, jak je popsána v trestním zákoníku. „Jednání, jak bylo prokázáno, nevykazuje znaky trestného činu. Skutek se stal jinak, než je popsáno v obžalobě,“ uvedla předsedkyně senátu Dita Řepková. „Je pravda, došlo k ublížení na zdraví a ke smrti mladého člověka. Je to neštěstí. Na druhou stranu nebudeme kriminalizovat jednání, které nějakým způsobem nevybočuje z toho, co nám zákon umožňuje považovat za nutnou obranu,“ dodala.

Vynesení rozsudku sledoval plný sál. Zájem dokonce přesáhl jeho kapacitu, vydávaly se proto vstupenky. Zájemci byli zejména z romské komunity, kteří s vynesením osvobozujícího rozsudku nesouhlasili. Již při čtení odůvodnění někteří diváci na protest odešli, verdikt označili za nespravedlivý. Romská komunita zvažuje protesty.

Původně čelil sedmatřicetiletý muž obžalobě z vraždy se sazbou až osmnáct let vězení. Později žalobce Petr Bejšovec změnil kvalifikaci na zabití a ublížení na zdraví. Rohozinův advokát však zpochybnil i to. „Bylo prokázáno, že Rohozin jednal adekvátně v sebeobraně proti třem útočníkům. Sami útočníci se před soudem k agresi přiznali, usilovali o život jiného člověka. Rohozin chtěl jít pryč, útočníci ale pokračovali dál. Neměl jinou možnost, než se bránit,“ uvedl obhájce.

Řekl, že obrana Rohozina byla přiměřená útokům a počtu útočníků. „Až v momentě, kdy pocítili bolest, útoky zastavili. Rohozin dál nepokračoval v útoku ani nepřešel k aktivnímu útoku,“ sdělil obhájce. Po vynesení rozsudku vyjádřil spokojenost, blíže však verdikt on ani jeho klient nekomentovali.

Obrana nožem byla nepřiměřená, argumentoval žalobce

Státní zástupce opíral své závěry o to, že muž k obraně použil nůž. „Obrana nesmí být intenzivnější než útok. Obránce použil prostředku silnějšího, než byl útok. K obraně použil způsob absolutně nepřiměřený, a to nůž. Nebyl vystaven fatálnímu útoku, který by ho ohrožoval na životě. Použití nože bylo nepřiměřené,“ uvedl žalobce.

Obžalovaný to odmítl. „Pokud bych měl jinou možnost a nikdo by mne nepronásledoval, pokud by mi dali jednu možnost utéct, a pokud by mne nezbili, kdy jsem málem omdlel, tato tragédie by nebyla,“ prohlásil v pátek Rohozin.

Souzený muž poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel.

Že změnil kvalifikaci činu z vraždy na zabití, zdůvodnil Bejšovec tím, co se dozvěděl z výpovědí znalkyň z oboru psychiatrie a psychologie. „Dospěl jsem k závěru, že jsou naplněny podmínky pro to, že mohl jednat ve značném rozrušení a v obavách. To jsem akcentoval ve své závěrečné řeči a návrhu,“ uvedl.

Konflikt začal v tramvaji

Soud případ otevřel loni v polovině prosince, kdy vyslýchal Rohozina a oba poškozené. Rohozin tehdy uvedl, že jel s přáteli tramvají na ohňostroj na přehradu, skupinka jiných lidí ale začala v tramvaji hlučet. Pouštěli si podle něj hudbu, dělali hluk, houpali se na držadlech.

„Když už to bylo nesnesitelné, požádal jsem je, aby toho nechali,“ řekl tehdy obžalovaný. Následoval konflikt v tramvaji, kde na svoji adresu zaznamenal nadávky, následně konflikt po vystoupení z ní. Skupinka tří lidí jej pak podle jeho slov napadla, on vytáhl nůž, aby ho nechali na pokoji. S nožem prý švihal, řekl, že si ani nevšiml, že by někoho zasáhl.

Dva poškození, kteří tehdy před soudem vypovídali, k chování skupiny v tramvaji uvedli, že popíjeli, zpívali a Rohozin je okřikl a hrozil jim pěstí. „Jeli jsme šalinou, kouřili jsme, pouštěla se hudba, skupina asi patnácti až šestnácti. Pohádali jsme se tady s pánem, začal po nás řvát, ať přestaneme zpívat, začal na nás křičet. Pak jsme vystoupili, tam jsme pána napadli,“ popsal situaci jeden z poškozených.

Případem se zabýval i Městský soud v Brně, kdy oba muže, kteří byli při incidentu zraněni, potrestal za výtržnictví. Ve věci městský soud rozhodl neveřejně, vydal trestní příkaz, oba dostali podmíněné tresty.