Lom Seč u Rudic na Blanensku bude přírodní památkou, zruší se zákaz vstupu

Události v regionech: Lom Seč u Rudic bude přírodní památkou (zdroj: ČT24)

Lom Seč u Rudic na Blanensku se stane od příštího roku přírodní památkou. Bývalá pískovna je součástí chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Lidé tam zatím nesmí. Porušením zákazu riskují tisícové pokuty. Jako přírodní památka bude ale lom přístupný.

Dříve se v lomu těžila železná ruda, později slévárenské písky. Barvy lomu u Rudic lákají návštěvníky i přesto, že vstup sem je zakázaný. Díky jeho specifickému vzhledu v něm natáčejí i filmaři. „Návštěvnost je vysoká, v současné době je to pořád dobývací prostor, kde platí určitá pravidla,“ říká starosta Rudic Roman Šebela (nestr.).

To se ale za několik měsíců změní. Majitelé lomu obec Rudice a Mendelova Univerzita se ve spolupráci s chráněnou krajinou oblastí Moravský kras dohodli, že od příštího roku bude lom přírodní památkou.

„Veřejnost sice bude mít v té kategorii přírodní památka do lomu volný přístup, ale nebude tady možno třeba rozdělávat ohně, tábořit, kopat do země velké jámy, těžit nerosty,“ vysvětluje geolog z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Antonín Tůma.

Lom Seč v Rudicích
Zdroj: ČT24

Sedm nových přírodních památek na jihu Moravy

Lom Seč je v České republice unikátní. Barevné písky, které jsou tu k vidění, totiž jako jediné leží na krasovém území a jsou staré sto milionů let.

„Povrchový lom byl založen až v polovině dvacátého století. Jsou tam zachovány velmi pestrobarevné písky, jíly, to jsou právě ty takzvané rudické vrstvy,“ přibližuje geolog Ivan Balák. Jejich zbarvení způsobují různé příměsi, které písky obsahují. „Jednu z těch barev, ty červené nebo fialové, způsobuje železná ruda,“ doplňuje Balák.

„Pokud nebudou nějaké připomínky a komplikace, tak koncem ledna, nejpozději začátkem února bude přírodní památka lom Seč vyhlášena,“ předpokládá Tůma. Od příštího roku to nebude jediná nová přírodní památka v kraji. Dalších šest lokalit vyhlásí odbor životního prostředí.

Nové přírodní památky v Jihomoravském kraji
Zdroj: ČT24