Kyjovská nemocnice protikladů. Neurologie má nové vybavení, gynekologie na peníze marně čeká

Rozporuplná je nemocnice v Kyjově co do investovaných peněz. Na jedné straně patří k nejúspěšnějším v republice v čerpání evropských dotací na nové přístroje, v posledních dvou letech její vedení získalo 85 milionů korun. Na druhou stranu se ale stále nedaří vyřešit špatný stav budovy, kde sídlí gynekologicko-porodnické oddělení. Rekonstrukci za sebou naopak už má Úrazová nemocnice Brno, která se tak dostala na třetí místo v letošním žebříčku nejlepších českých nemocnic.

Jaromír Bernátek se nukleární medicíně věnuje už roky. V kyjovské nemocnici diagnostikuje Parkinsonovu chorobu. Vyšetřit víc pacientů, rychleji a kvalitněji mu umožňuje nová speciální kamera. „Na rozdíl od anatomických metod, jako je CT nebo rezonance, tak umíme i predikovat. Odhadnout do budoucna, že se choroba vyvine,“ přiblížil Bernátek.

Celkem nemocnice za dva roky nakoupila přístroje za 100 milionů, 85 milionů z toho dala Evropská unie. Ze 112 případů je to čtvrtá nejvyšší vyčerpaná částka. „Ten projekt byl rozjetý mými předchůdci, bylo to dobře nachystané. Byly zádrhele na podzim, ale povedlo se to dotáhnout,“ uvedl ředitel Nemocnice Kyjov Lubomír Wenzl.

Speciální kamera pomáhá lepší diagnostice neurologických onemocnění
Zdroj: ČT24

Peníze na opravu kyjovské gynekologie kraj nemá

Popelkou areálu kyjovské nemocnice je ale gynekologicko-porodnické oddělení. Budova je stará 70 let. Nikdy neprošla zásadní rekonstrukcí a na jejím stavu je to znát. Problémy jsou tam, kam pacienti nevidí, třeba v rozvodech vody.

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Kyjov
Zdroj: ČT24

Změnu by ale potřebovaly i operační sály nebo porodní boxy. „Chybí tu sprcha, WC. Sprcha je na společné chodbě,“ vysvětlil primář oddělení Július Maruška. Podle ředitele Wenzla už má nemocnice stavební povolení. Chybí ale peníze.

„Půl miliardy je velký peníz. Nabízí se úvěrování nebo kofinancování z evropských fondů,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (za ANO). Obě možnosti ale blízký výhled na zisk peněz nenabízejí. 

Proměnu k lepšímu už za sebou má Úrazová nemocnice Brno

Odlišná situace je ale v krajské metropoli. Ještě loňské léto brněnská Úrazová nemocnice sídlila v budově bez klimatizace a s desítky let starými okny. Díky opravám za více než padesát milionů korun si už ale pacienti pochvalují pohodlí.

Nové zázemí přispělo i ke spokojenosti lékařů a sester. Alespoň podle průzkumu organizace Health Care Institute, která jí letos přisoudila třetí místo mezi 154 českými nemocnicemi. Tak vysoko bylo jihomoravské zařízení naposledy před pěti lety.

„Zateplení, výměna oken, věřím tomu, že jsou to v uvozovkách jenom maličkosti v rámci hotelových služeb, že to nejdůležitější je špičková, kvalitní péče, ale bez tohoto se to nedá,“ okomentoval umístění nemocnice v žebříčku její ředitel Zdeněk Buštík.