Hasiči evakuovali z vysokoškolských kolejí stovky studentů

Brno - Pět hasičských jednotek zasahovalo od časných ranních hodin při požáru vysokoškolských kolejí Masarykovy univerzity - Vinařská. Požárníci museli z rozsáhlého komplexu budov evakuovat na tři stovky studentů, šest z nich pak zachránili s pomocí dýchací techniky ze zakouřených prostor. Do svých pokojů se mohli vrátit až po deváté hodině ráno.

K požáru výškové budovy vyrazili hasiči okolo páté hodiny, na linku 150 dostali hlášení o požáru vysokoškolských pokojů. Plameny se rozšířily z přízemí budovy A1, kde jsou ubytovaní převážně cizinci. Kouř se pak šířil po chodbách, kvůli němu museli hasiči evakuovat stovky studentů do tamní jídelny. Ti si stihli vzít jen to nejnutnější - například notebook a doklady.

Dva zachráněné, kteří se nadýchali zplodin, musela sanitka převézt do nemocnice. Podle prvních odhadů plameny způsobily škodu za 800 tisíc korun. „Požár vznikl v kuchyňce jednoho z pokojů, objekt záhy zaplnil dým. Příčinou byla technická závada na ledničce,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

No comment: Hasiči evakuovali stovky studentů z kolejí Vinařská (zdroj: ČT24)

Komplex tří budov nedaleko brněnského výstaviště, v blízkosti Ekonomicko-správní fakulty, v sobě kromě univerzitních kolejí skrývá i menzu a tělocvičnu.

„Studenti jsou v pořádku, nabízíme jim čaj a polévku,“ uvedla v ranních hodinách mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Po požáru zůstalo 16 pokojů neobyvatelných. Správa kolejí přidělí ještě dnes studentům náhradní ubytování.

„O půl šesté jsem se vzbudila a někdo křičel, že hoří. Podívala jsem se ven a viděla, že opravdu hoří, tak jsme zavolali hasiče a do půl hodiny nás evakuovali,“ popsala své ranní probuzení slovenská studentka. „Vzal jsem jen počítač a pas. Nejdůležitější bylo prostě dostat se ven,“ dodal zahraniční student, jenž na návrat do svého pokoje čekal bosý.