Ježibaba děti nejí, má ráda zabíjačku

Pardubice - Pod Kunětickou horou na Pardubicku začala hlavní sezona pohádek a perníku. Osmé úřední narozeniny oslavila ježibaba z tamní perníkové chaloupky. Návštěvníci se seznámili s domácí výrobou perníku. Především děti si v praxi přiblížily jednu z nejpopulárnějších pohádek a zbavily se také obav, že ježibaba jí děti.

Dříve to byl lovecký zámeček, později sociální ústav a dnes je z objektu obří perníková chaloupka. Pohádkové království uprostřed lesa znovu ožívá. „Cestovní ruch je záležitost zejména zážitků. Proto se celou akci snažíme udělat tak, aby to pro děti i jejich rodiče byl nezapomenutelný zážitek,“ připomíná provozovatel chaloupky Luděk Šorm. 

U samotné ježibaby se děti i dospělí dozvěděli, jak se dělají vytlačované perníky. „Kdyby tady stál nějaký pán v zástěře a ukazoval, jak se dělají perníky, tak by to nebylo pro děti příliš atraktivní,“ vysvětluje představitel ježibaby Aleš Vostřez. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Dobrý perník rovná se precizně tvarované formy, fortel perníkáře a kvalitní těsto. „Výroba perníků je velmi náročná, hlavně příprava těsta. Na ní hodně záleží,“ říká perníkářka Eliška Vostřezová. „Výroba perníků se jen tak nevidí, bylo to poučné,“ pochvaluje si jeden z návštěvníků. „Jsme tady poprvé, počasí nám přálo a dětem se to moc líbilo,“ dodává druhý.   

Kromě perníku u chalupy zavoněla i staročeská zabíjačka. Důvod byl čistě prozaický. „Chceme ukázat, že ježibaba děti nejí. To je mýlka, která se šíří ústní tradicí. Ježibaba má ráda prasečí,“ uvádí Luděk Šorm. 

Perníková chaloupka pod Kunětickou horou je jediným místem, kde turisti najdou i realitní kancelář perníkových nemovitostí. Samozřejmostí je i originální výpis z katastru.