Jeden most - tři země. Turisté si na přemostění Nisy ještě musí počkat

Jeden most - tři země. Turisté si na přemostění Nisy ještě musí počkat (zdroj: ČT24)

Most Trojzemí, určený turistům a cyklistům, má propojit břehy tří zemí – Česka, Polska a Německa. Unikátní stavbu plánují společně vybudovat města Hrádek nad Nisou, Žitava a Bogatyňa. Realizaci projektu zatím stojí v cestě nedostatek peněz, podle současných pravidel na něj totiž není možné získat dotaci. „Problémem je třístranné financování,“ vysvětlil primátor Žitavy Thomas Zenker.

Uprostřed koryta Nisy je pomyslný bod, kde se potkávají hranice Česka, Německa a Polska. Po obou stranách řeky vede cyklostezka. Teď je nebližší přemostění až v Hrádku nebo v Žitavě. „Není to velký dopravní projekt, bude to sloužit turismu a má velkou symboliku pro Trojzemí,“ řekl Thomas Zenker.

Původně se uvažovalo o jednoduchém kruhovém mostě, který by spojoval břehy všech tří zemí. Po povodni v roce 2010 ale vodohospodáři rozhodli, že konstrukce musí být nad úrovní stoleté vody. „Ta stavba vlastně je zavěšená na třech ramenech a nese sama sebe,“ popsal starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka.

Přestože společná myšlenka vznikla už v devadesátých letech, zatím je most stále jen na papíře. Odhadovaná cena je totiž vysoká, zhruba 15 milionů korun. „Bohužel v současných programech není možné získat dotaci, což je pro nás celkem limitující,“ uvedl Horinka.
Peníze nejsou jediný problém. Každá země musí mít svoje stavební povolení, zhotovitel by byl ale společný. Starostové příhraničí přesto dál na projektu pracují. Věří, že most Trojzemí nakonec nad řekou bude.