Horníky z Paskova čeká poslední pracovní týden. Pak těžba skončí

Na Dole Paskov pracovali někteří horníci i déle než třicet let. V pátek ale závod ukončí svou činnost. Většina pracovníků z dolu odejde, zbytek v něm zůstane a bude pomáhat s jeho bezpečným uzavřením.

Mezi některými horníky z uzavíraného Dolu Paskov vládne nostalgie, ale „zpravidla se už většina z nich těší na nové začátky a na to, až z dolu odejdou“, zjistila redaktorka České televize Pavla Daňková. Podle ní už do práce řada havířů nechodí - čerpají totiž nemocenskou nebo zbývající dovolenou.

Zájem o práci v jiných šachtách na Karvinsku ale zdejší havíři vesměs nemají. „Problém byl u některých s dojížděním, pro některé je částka, kterou dostávají v dole, nedostatečná,“ zmínila Pavla Daňková.

Odboráři aktuální průměrnou mzdu v Paskově vyčíslují na 31 tisíc korun hrubého a takový plat mají i elektrikáři, kteří pracují na povrchu a nemusí být přitom celý den kilometr pod zemí.

Důl Paskov, čili Důlní závod 3, má dvě šachty, Staříč a Chlebovice. Aktuálně v nich pracuje okolo 1350 lidí, z nichž tam asi 300 zůstane i po ukončení těžby a budou připravovat technickou likvidaci dolu. Společnost chtěla na Karvinsko převést 500 lidí, nabídku ale do poloviny března využilo jen zhruba 200 pracovníků. Zbylé stovky zaměstnanců z OKD na konci měsíce odejdou.

Horníci, kteří se z Paskova rozhodnou přejít na Karvinsko, dostávají jako motivační příspěvek až 80 tisíc korun. Personální ředitelka OKD Radka Naňáková již dříve v měsíčníku Horník uvedla, že každý zaměstnanec, který přesvědčí kolegu, aby změnil své rozhodnutí o rozvázání pracovního poměru za dohodu o převodu, dostane za každého pracovníka takzvanou náborářskou odměnu 10 tisíc korun.

„Převedenému zaměstnanci bude samozřejmě náležet motivační odměna 80 tisíc (respektive 70 tisíc) korun,“ doplnila Naňáková. Náborářskou odměnu ale není možné žádat zpětně za už nahlášené pracovníky. 

Vedení OKD hledá pracovníky především pro pracoviště Dolu ČSM a Dolu ČSA s výhledem pro druhou polovinu letošního roku a hlavně pak pro rok 2018. „Pokud se nám ani přesto nepodaří získat dostatek lidí pro práci zejména v rubání a přípravách z vlastních personálních zdrojů nebo prostřednictvím zaměstnanců dodavatelských organizací, odborné profese razič, rubač, elektrikář a zámečník, budeme muset hledat i formou veřejné pracovní nabídky,“ uvedla Naňáková.

Pro práci v dole se ale podle zjištění redaktorky Pavly Daňkové nedaří OKD sehnat ani lidi, kteří dosud v této těžební společnosti nepůsobili. „Problémem je, že v regionu prakticky chybí hornická učiliště i specializované školy, kde by se lidé připravovali,“ dodala.  Například Střední škola techniky a služeb Karviná již obor zaměřený čistě na hornickou profesi nevyučuje. 

Věřitelé chtěli po OKD desítky miliard

Společnost OKD loni skončila v úpadku poté, co na sebe sama podala insolvenční návrh. Do potíží se dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun.

Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí.

I se zaměstnanci dodavatelských firem nyní v OKD pracuje zhruba 11 tisíc lidí. Jedním z úsporných opatření je ukončení těžby ve ztrátovém Dole Paskov k 31. březnu.

Společnost OKD by mohla podle ministra financí Andreje Babiše (hnutí ANO) přejít pod státní podnik Prisko. Ten by za její převzetí mohl zaplatit zhruba 80 milionů korun. Podle konzultací Priska s firmou jde o minimální částku pro to, aby reorganizační plán společnosti splňoval požadavky podle insolvenčního zákona a měl šanci na přijetí věřiteli OKD. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale takový plán odmítá a trvá na tom, aby OKD přešlo pod Diamo.